Višegradska četvorka traži gas od SAD

Izvor: RTS, 08.Mar.2014, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Višegradska četvorka" traži gas od SAD

Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska zatražile od američkog Kongresa da im olakša uvoz prirodnog gasa iz SAD, kako bi smanjile zavisnost od isporuka iz Rusije i eliminisale opasnost od vršenja političkog pritiska na njih.

Četiri zemlje grupacije "Višegradska četvorka" - Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska, zatražile su od Kongresa SAD da im olakša uvoz prirodnog gasa iz SAD, kako bi smanjile svoju zavisnost od isporuka iz Rusije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslova Češke.

Te četiri centralnoevropske zemlje nastoje da diverzifikuju snabdevanje gasom i eliminišu opasnost da bi Rusija mogla da iskoristi svoju kontrolu dotoka gasa i nafte, kako bi izvršila politički pritisak na njih, preneo je Rojters.

Snabdevanje gasom je na kratko prekinuto 2009. godine zbog spora između Rusije, i Ukrajine kroz koju ide veliki deo ruskog snabdevanje za Evropu. Te četiri zemlje strahuju da bi isporuke mogle da budu ugrožene zbog eskalacije napetosti između Rusije i Zapada zbog, kako navodi Rojters, "ruskog zauzimanja Krima".

Ambasadori četiri zemlje u Vašingtonu su u pismu predsedavajućem Predstavničkog doma Džonu Boneru upitale da li bi mogle biti otklonjene birokratske prepreke i bilo omogućeno snabdevanje njihovih zemalja američkim gasom iz uljnih škriljaca.

"Uz sadašnju revoluciju proizvodnje gasa iz uljnih škriljaca u SAD, američke kompanije nastoje da izvoze gas, uključujući i u Evropu. Međutim, glavna prepreka za to su postojeće birokratske prepreke za dobijanje izvoznih licenci za zemlje izvan Sporazuma o slobodnoj trgovini, među kojima su i zemlje 'Višegradske četvorke'", navodi se u saopštenju.

Boner je u saopštenju podržao inicijativu tih zemalja i rekao da se nada da će predsednik Barak Obama preduzeti korake kako bi taj izvoz bio omogućen i kako bi se smanjila energetska zavisnost od Rusije "za prijatelje u Evropi i svetu".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Višegradska četvorka hoće gas iz SAD, umesto Rusije

Izvor: Blic, 09.Mar.2014, 00:09

Četiri zemlje grupacije "Višegradska četvorka" - Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska, zatražile su danas od Kongresa SAD da im olakša uvoz prirodnog gasa iz SAD, kako bi smanjile svoju zavisnost od isporuka iz Rusije, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Češke...Te četiri centralnoevropske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.