Više stvari spaja nas i katolike

Izvor: B92, 03.Jun.2013, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Više stvari spaja nas i katolike"

Niš -- Srpski patrijarh Irinej rekao je da je mnogo više onog što nas spaja i sjedinjuje sa Rimokatoličkom crkvom, nego onog što nas razdvaja.

"Mi smo uvek bili bliski i u poslednje vreme to se još pojačava i mi želimo da se sklone oni momenti koji nas razdvajaju", rekao je patrijarh novinarima na otvaranju izložbe "Naisus - Medijana" Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Prema njegovim rečima, ne mora se doći do jedinstva, ali može se postići onaj nivo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji priliči hrišćanima i ljudima koji čitaju jevanđelje.

"Godišnjica obeležavanja Milanskog edikta je prilika da se vratimo na prošlost i da zavirimo u sadržinu edikta i da pogledamo koliko je on nama potreba danas", kazao je patrijarh.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da je godišnjica edikta prilika da otkrivamo prošlost iz vremena jedne crkve i da nam to omogućuje da upoznajemo iste korene, isti sadržaj, istu budućnost.

On je podsetio da će papin izaslanik i milanski kardinal Anđelo Skola u septembu boraviti u Nišu i da međusobno povezivanje vodi u bolju budućnost.

Hočevar je rekao da će Katolička crkva u Nišu od septembra biti hodočasnička i da će se u njoj nalaziti čestice Časnog krsta i mošti svete carice Jelene.

"To je prilika da mnogi katolici dođu u Niš i vide prožimanje istoka i zapada. Hočevar je najavio da će obnovljena Katolička crkva biti osvećena 14. septembra.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zajednički koreni dve crkve

Izvor: RTS, 03.Jun.2013

Više je onoga što nas spaja i sjedinjuje sa Rimokatoličkom crkvom nego onoga što nas razdvaja, izjavio patrijarh Irinej u Nišu...Srpski patrijarh Irinej rekao u Nišu da je mnogo više onog što nas spaja i sjedinjuje sa Rimokatoličkom crkvom, nego onog što nas razdvaja. Godišnjica edikta prilika...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.