Izvor: RTS, 20.Sep.2019, 17:10 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Više od stotinu vrsta paradajza u ćuprijskoj bašti
U plastenicima Živojina Antića iz Ćuprije raste, cveta, a ovih dana i sazreva više od 120 različitih sorti paradajza sa svih meridijana. Njemu je to hobi i izazov jer se već oprobao i dokazao u uzgoju najljućih papričica na svetu.
Žuti,
tigrasti, crni, beli čeri, nalik na
krušku, jabuku ili srce, gotovo je
beskrajna raznolikost boja, oblika i
ukusa različitih sorti paradajza u
plasteniku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Živojina Antića.
I dok se
botaničari i kulinari još uvek spore
da li je paradajz voće ili povrće Antić
pokušava da pronađe neku novu sortu
koja može uspešno da se gaji na našem
podneblju, ili da ukrsti autohtone i
dobre strane sorte.
"To
su sorte koje su organskog porekla,
autohtone iz raznih delova sveta, znači
što je najbitnije, iz ovog semena, iz
ovog paradajza vadi se seme i sadi se
dalje iz godine u godinu. Znači kupovina
samo jednom semena, nakon toga sadite
jer znate šta sadite", objašnjava
Živojin Antić, povrtar.
Živojin
je uložio puno truda i novca da nabavi
seme komercijalnih i egzotičnih sorti
i to iz Španije, Brazila, sa Kariba, iz
Kanade, Amerike, Portugalije. Sve uzgaja
bez trunke hemije i tvrdi da je zemlja
i klima kraj Morave bogom dana za uzgoj
paradajza. Za prihranu i zaštitu biljaka
koristi beli slez, koprivu, gavez i tušt.
"Naša
zemlja pored Morave ovde u Srbiji je
idealna za proizvodnju paprike i paradajzai
to treba iskoristiti. Verovatno najbolje
uslove imamo čak i bolje nego odakle je
paradajz poteko", dodaje
Živojin Antić.
Sortiranjem
semena i čuvanjem starih domaćih sorti
Živojin Antić želi da proizvodi ne samo
rodne, krupne i ukusne plodove već i
biljke otporne na razne bolesti. Jedino
još nije pronašao način kako da izađe
na kraj sa pravom najezdom smrdibuba
ove godine, za koje tvrdi da šire virusna
oboljenja i tako uništavaju rod.