Više od pola Ibarske nebezbedno

Izvor: B92, 26.Dec.2013, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od pola Ibarske nebezbedno

Beograd -- Prema najnovijim podacima o bezbednosti puteva u Srbiji, koji su danas predstavljeni, više od 50 odsto Ibarske magistrale je ispod proseka bezbednosti.

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić izjavio je danas da će bezbednost saobraćaja biti prioritet Ministarstva na čijem se čelu nalazi. On je to rekao u Vladi Srbije, gde su predstavljeni podaci o bezbednosti naših puteva. Prema tim podacima, čak 58 odsto Ibarske magistrale od Beograda do Čačka po pitanju bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saobraćaja je ispod proseka.

Pilot projekat Auto-moto saveza i Agencije za bezbednost saobraćaja, koji je realizovan uz podršku Ministarstva saobraćaja, pokazao je i da se u Beogradu nalazi najkritičnija deonica i to od Miljakovca do Žarkova. Rizične deonice su takođe Županjac-Dudovica, Ljig-Dići, Ugrinovci - Bućin grob.

Antić je rekao da je potrebno uložiti 10,5 milijardi dinara kako bi se bezbednost na Ibarskoj magistrali povećala i dovela na odgovarajući nivo. Antić je naglasio da će bezbednost saobraćaja biti prioritet tog Ministarstva u narednom periodu, iako su sredstva za tu namenu skromna.

Antić je, takođe, rekao da će se založiti za to da se ponovo vrati izdvajanje dela akcize na naftne derivate za održavanje puteva. Ministar je rekao da će Srbija za nekoliko godina dobiti auto-put na Koridoru 11, od Beograda do Čačka, koji će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali.

Posle mapiranja rizika na toj magistrali, u okviru pilot projekta, date su preporuke za primenu inženjerskih mera, kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda. Inženjerske mere obuhvataju više od 70 postupaka za unapređenje puta, kojima će spasti na hidljade ljudskih žiovta, s obzirom na to da je Ibarska magistrala, saobraćajnica sa najviše saobraćajnih nesreća u Srbiji.

Oko 58 odsto ispitanog dela magistrale, od Beograda do Čačka, ocenjeno je prosečno sa dve, od ukupno pet zvezdica.

Ministarstvo saobraćaja, u saradnji sa Auto-moto savezom Srbije i Agencijom ze bezbednost saobraćaja Srbije, predstaviće danas rezultate pilot projekta snimanja, ocenjivanja i mapiranja rizika Ibarske magistrale, po iRAP/EuroRAP metodologiji za snimanje i ocenjivanje puteva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.