Izvor: Piplmetar.rs, 17.Jul.2023, 02:30

Više od 50 kitova nasukalo se na plažu na ostrvu Luis u Škotskoj

Više od 50 kitova nasukalo se na plažu na ostrvu Luis u Škotskoj, a samo deset ih je preživelo, saopštila je organizacija „British Divers Marine Life Rescue“, objavio je Gardijan.
Naši lokalni stručnjaci trenutno pružaju prvu pomoć kitovima, a ljudi iz okolnih područja pripremaju svoju opremu i organizuju prevoz do ostrva, naveli su u saopštenju.
Ističe se da se nasukalo oko 55 kitova i da poslednji podaci sa mesta događaja pokazuju da je živo samo deset, prenosi Index.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << /> Stručnjaci navode da je neuobičajeno da se nasuka ovako veliki broj kitova. Veruje se da je najveći takav događaj u Škotskoj bio 2011. godine, kada se 70 kitova nasukalo u Saterlendu, a uginulo je 19.
Naučnici su zaključili je da je buka od podvodnih bombi prouzrokovala taj incident oštećujući sluh i navigacione sposobnosti kitova.
Ljudski uticaj na život u moru – uključujući pomorske aktivnosti, istraživanje nafte i gasa, zagađenje i klimatska kriza – smatra se glavnim uzrokom povećanja broja nasukavanja poslednjih godina.
Komentari

Opširnije
Izvor: Danas.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

Preko 50 kitova umrlo nakon masovnog nasukavanja na škotskoj plaži

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Jul.2023

Više od 50 pilotskih kitova, grindova, umrlo je u Škotskoj nakon što su nasukani na plaži na ostrvu Luis - najvećem masovnom nasukavanju u toj zemlji u poslednjih nekoliko decenija. Vlasti su upozorene na incident u nedelju ujutru oko osam sati po centralnoevropskom vremenu, a pokušaji da više...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.