Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Okt.2014, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 11.000 dece hrani se u narodnim kuhinjama

Stopa siromaštva dece u Srbiji je 11,4 odsto, a više od 11.000 dece hrani se u narodnim kuhinjama, rečeno je danas u Beogradu na otvaranju Dečije nedelje, koja će trajati do 12. oktobra.

Načelnica odeljenja za prava deteta zaštitnika građana Snežana Nešić kazala je u Domu omladine Beograda da je prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku iz 2013. godine svako deseto dete siromašno.

"Stopa siromaštva dece u 2013. godini je 11,4 odsto i veća je u odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << na stopu siromaštva odraslih koja iznosi osam odsto", kazala je ona i dodala da su gotovo trećina dece (28 odsto) korisnici usluga socijalne zaštite".

Nešić je kazala da je Srbija postigla napredak u sistemu socijalne zaštite i to kroz razvijanje hraniteljstva kao vida alternativnog sistema porodičnog staranja o detetu.

Prema njenim rečima, restriktivne mere štednje dovele su do gubitka nekih već uspostavljenih vidova podrške roditeljima i deci sa posebnim potrebama, kao što su dnevni boravak, personalni asistent, stanovanje uz podršku.

Ovogodišnja Dečija nedelja održava se pod sloganom "Svako dete srećnog lica čuva jedna porodica" i posvećena je osnaživanju porodice i stvaranju uslova da svako dete ima pravo da odrasta u porodičnom okrženju.

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Branka Gajić istakla je da je cilj ministarstva da deca imaju nasmejano i srecnnno lice i da žive u biološkim porodicama, kao i da se poveća broj hraniteljskih porodica.

Jadranka Milanović iz UNICEFA navela je da se u Srbiji, prema istraživanju, smanjila učestalost fizičkog i verbalnog nasilja kao metoda vaspitanja u porodici.

Prema istrživanju Zavoda za statistiku koji je rađen u saradnji sa UNICEF-om, pre pet godina procenat roditelja koji koriste takve metode bio je 67 odsto, a ove godine je taj procenat 43 odsto, kazala je Milanović.

Ljubica Beljanski Ristić iz organizacije Prijatelji dece Srbije istakla je da je porodica "prva zajednica za dete" i mesto gde uči kako da komunicira i da se kritički odnosi prema nečemu.

Tokom ovogodišnje Dečije nedelje, između ostalog, biće održana Sednica učeničkih parlamenata u Domu Narodne skupštine na kojoj će učestvovati 50 srednjoškolaca iz cele Srbije, Festival dečijeg stvaralaštva na Kalemegdanu, prijem za decu iz ustanova socijalnog zbrinjavanja u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Dečija nedelja je prvi put obeležena 1934. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.