Izvor: Nezavisne Novine, 15.Feb.2017, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 100 djece godišnje oboli od malignih bolesti

ZAGREB - Od malignih bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli više od stotinu djece, a umre njih dvadesetak u dobi do 14 godina, podaci su hrvatskog Registra za rak.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, saopšteno je da su 2014. godine od malignih bolesti oboljela 123 mališana u dobi do 14 godina, odnosno 175 do 19 godina.

Zbog posljedica te bolesti u 2015. godini umrlo je 21 dijete do 14. godine, odnosno 31 do 19. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece su leukemija, maligni tumori mozga i kičmene moždine, te limfomi.

Stručnjaci ističu da je u liječenju raka teško govoriti o izlječenju, već se uobičajeno govori o petogodišnjem preživljavanju kao mjeri izlječenja.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo navode da su nedavno objavljeni podaci iz velikog evropskog istraživanja pokazali da je petogodišnje preživljavanje od raka kod djece u Hrvatskoj - veliko, te da kod akutne limfatične leukemije iznosi više od 85 odsto, a kod tumora više od 80 odsto.

Maligne bolesti u dječijoj dobi imaju socijalne i medicinske posljedice, jer pogađaju porodice i izazivaju teškoće u prilagođavanju na novu životnu situaciju, pa je roditeljima važno da obezbijede pomoć u prevladavanju svakodnevnih teškoća sa kojima se suočavaju u brizi za svoje dijete, navode stručnjaci.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.