Više od 100.000 kandidata za popisivače

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2011, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 100.000 kandidata za popisivače

BEOGRAD -

Na konkurs za popisivače za predstojeći popis stanovništva do sada se prijavilo više od 100.000 zainteresovanih građana, a svi oni koji se do sada nisu prijavili mogu to učiniti najkasnije do 20 sati večeras, izjavila je danas načelnica Odeljenja za popis pri Republičkom zavodu za statistiku (RZS) Snežana Lakčević.

Ona je, u izjavi Tanjugu, precizirala da je od 15. avgusta, kada je počelo prijavljivanje, u spiskove uneto 100.000 prijava, a da je realan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << broj prijavljenih znatno veći.

Prema njenim rečima, u nekim opštinama prijavilo se i tri do četiri puta više kandidata od predviđenog broja.

Najviše intereresovanja bilo je u Novom Beogradu, na Voždovcu, u Kragujevcu, Zrenjaninu i Leskovcu, rekla je ona i dodala da će preliminarne liste primljenih biti objavljene 25. avgusta.

Do sutra uveče popisne komisije trebalo bi da saopšte preliminarne rezultate, posle čega će biti izabrani kandidati.

Već prvog dana prijavljivanja za popisivače za predstojeći popis stanovništa vladalo je veliko interesovanje građana, a mnogi su čekali u redu kako bi na punktovima popunili obrasce RZS.

U pozivu koji je objavio RZS navodi se da kandidati moraju da budu državljani Srbije, da su stari najmanje 18 godina i da imaju najmanje srednje obrazovanje i čitak rukopis.

Uslov je i da dobro poznaju teren, odnosno naselje za koje se prijavljuju, a zainteresovani kandidati dužni su da se lično prijave u prostorijama popisne komisije, na taj način što će popuniti Prijavu za učešće u popisu.

Za ovaj posao predviđena je prosečna zarada od 22.000 dinara, mada će "cifra" zavisiti i od gustine i broja stanovnika zaduženog kruga za popis.

Zavod je ranije najavio da će tokom popisa stanovništva, od 1. do 15. oktobra, angažovati više od 50.000 popisivača, instruktora, kontrolora i supervizora.

Na konkurs za instruktore, koji je završen, prijavilo se 29.654 građana.

U Novom Sadu tri puta više zainteresovanih

Samo u Novom Sadu se prijavilo trostruko više popisivača, kojih je u gradu Novom Sadu potrebno 1 600.

U Republičkom zavodu za statistiku očekuju da će među popisivačima biti i dovoljan broj pripadnika nacionalnih zajednica.

Pripremio novinar Radio Novog Sada Slobodan Vidović:

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.