Više obolelih od raka

Izvor: Blic, 19.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više obolelih od raka

VALJEVO - Za prva dva meseca ove godine u Regionalnoj opštoj bolnici koja pokriva Kolubarski okrug registrovano je 166 obolelih od raka.

Lekari su zabrinuti jer ako broj obolelih od karcinoma bude rastao ovakvim tempom, nadmašiće 757 slučajeva maligne bolesti, registrovanih u prošloj godini na osnovu kojih je Kolubarski okrug bio među vodećim u Srbiji.

Kako upozorava načelnica onkološkog dispanzera u valjevskom Zdravstvenom centru dr Vesna Krsteski od početka ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najviše je bilo obolelih od karcinoma debelog creva koji je otkriven kod 28 pacijenata, zatim dojke i grlića materice od kojih je obolelo po 11 osoba. U 2006. godini karcinom debelog creva imalo je čak 98 pacijenata, tumor dojke 73, karcinom pluća 43, od čega su stroprocentno pušači, a grlića materice 33 osobe.

- Dok je malignitet debelog creva češći kod osoba starijih od 60 godine, karcinom dojki i grlića materice je sve češći kod žena mlađih od 40 godina. Od početka ove godine malignitet cerviksa je tako otkriven kod tri žene od 30 godina, od kojih je jedna čak trudnica. I ta tri slučaja za nas su ogroman broj jer su se pacijentkinje javile u poodmakloj fazi bolesti, kada su mogućnosti da pomognemo ograničene - kaže dr Krsteski i ističe da je svaki maligni tumor, na bilo kom organu, apsolutno izlečiv ako se otkrije na vreme.

- I dalje je prisutan ogroman strah i otpor kod ljudi od odlaska na pregled, zbog čega se ogroman procenat njih, umesto kad uoče prve simptome, lekaru jave tek kada je bolest u poodmakloj fazi. Naša i ostale službe u valjevskom Zdravstvenom centru dijagnostički su zaokružene i više nema potrebe da se bilo koji pregled ili analiza obavljaju u Beogradu - kaže načelnica onkologije dodajući da kasno javljanje lekaru prednjači kod seoskog stanovništva, gde je i najveći procenat slučajeva da je karcinom uzeo maha.

Dr Vesna Krsteski kaže da će Društvo za borbu protiv raka organizovati do kraja meseca niz predavanja i preventivnih pregleda u preduzećima, ustanovama i školama Valjeva, upravo da bi se podigla svest da rano otkrivanje maligniteta vodi izlečenju bolesti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.