Izvor: B92, 27.Jan.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Više novca za vodoprivredu u 2008"

Beograd -- Slobodan Milosavljević kaže da su stvoreni uslovi da se počne sa navodnjavanjem još oko 100.000 hektara obradivih površina.

"Ove godine će biti sedam do osam puta više novca za vodoprivredu nego prethodne godine", rekao je ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević, kao i da se radi ne samo o sredstvima iz agrarnog budžeta, već i o korišćenju kredita Svetske banke, te novcu iz Nacionalnog investicionog plana.

Ministar je rekao da se radi o više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 62 miliona dolara koji će se upotrebiti za obnovu sistema za navodnjavanje i odvpdnjavanje, te regulisanje otpadnih voda.

Najveći broj projekata ima za cilj da deo problema vezanih za zavisnost poljoprivrede od sve izraženijih klimatskih promena, odnosno viška ili manjka padavina, svede na najmanju moguću meru, rekao je on.

Prema rečima Milosavljevića, u mnogim mestima trebalo bi da se poveća i kapacitet vodosnabdevanja, ali i kvalitet vode.

U okviru predviđenih podsticajnih mera Ministarstva poljoprivrede, zemljoradnici će moći da računaju na subvencije za nabavku opreme za navodnjavanje, rekao je on.

Milosavljević je, kao neke od planiranih projekata u koje će biti uložena sredstva, naveo završetak brane Barje kod Leskovca i gradnju brane Rovni kod Valjeva, zaštitu obale Dunava od poplava kod Velikog Gradišta i Golupca.

Radiće se i na geotermalnoj bušotini kod Vladimiraca, vodovodu Beška-Čortanovci, te čišćenju Velikog bačkog kanala, najavio je Milosavljević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.