Više novca za gradove i opštine

Izvor: RTS, 08.Jun.2011, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više novca za gradove i opštine

Vladajuća koalicija postigla dogovor - opštinama od 1. oktobra dvostruko više novca od poreza na zarade. Umesto dosadašnjih 40 odsto, predviđeno je da u lokalnom budžetu ostaje 80 odsto prihoda od poreza na zarade. Opozicija kritikuje taj predlog.

Jedno od pitanja koje je otvoreno čim su izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave  ugledale svetlost dana, jeste i da li će opštinama uz dodatna sredstva stići i nove finansijske obaveze.

U Ujedinjenim regionima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tvrde da toga neće biti, već će se taj novac trošiti za izgradnju infrastrukture i druge projekte, za koje su do sada bila nadležna ministarstva. 

"Nema novih nameta na opštine, nema obaveza opština da finansiraju ni školstvo ni zdravsto, to se već finansira iz republičkog budžeta, znači postojeće nadležnosti opština će se finansirati sa više novca", rekla je Suzana Grubješić iz Ujedinjenih regiona Srbije.

Ideja je da Beograd zadrži 70 odsto poreza na zarade, a preostalih 10 odsto prosledi Fondu solidarnosti za nerazvijene opštine. Deo opozicije smatra da je to udar na republički i prestonički budžet.

Lider Liberalno demokratske partije kaže da kada se govori o decentralizaciji onda se govori o pravima, a ne o transferu novca iz praznog republičkog budžeta u rupe od opštinskih budžeta.

"Posebno nemam razumevanja za to da se Beograd tako galantno odrekne 10 odsto novca koji mu pripada, po osnovu poreza na zarade, jer isto tako znamo da Beograd i pored tog novca nema koliko mu je potrebno", kaže Jovanović.

Jorgovanka Tabaković iz SNS-a kaže da ima jedno osnovno pitanje, a tiče se odgovornosti Fiskalnog saveta.

"A gde to planira da nadomesti republički budžet 40 milijardi dinara prihoda koji će ovim predlogom zakona da se preliju nekim delovima Srbije, u dva velika grada Srbije", upitala je Tabakovićeva.

"Sama činjenica da je jedna stranka uzela da radi jedan zakon ne konsultujući Vladu, stranke u vladi i u opoziciji govori dovoljno o neozbiljnosti tog predloga", kaže Zoran Nikolić iz DSS-a.

Demokrate tvrde da se vodi računa o državnoj kasi. Jelena Triva kaže da se razgovaralo o tome da finansijsko jačanje bude tako da ne ugrožava budžet Srbije i da nikako ne dovodi do većeg deficita.

Ako izmene zakona dobiju skupštinsku većinu, opštine će već u poslednjem kvartalu ove godine uvećati prihode. Tek od 1. januara sledeće godine mogle bi da troše na projekte koje preuzmu od ministarstava.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.