Više neće biti OBAVEZNA samo OSNOVNA ŠKOLA! Roditelji će morati decu da šalju u JOŠ JEDNU USTANOVU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Okt.2019, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više neće biti OBAVEZNA samo OSNOVNA ŠKOLA! Roditelji će morati decu da šalju u JOŠ JEDNU USTANOVU!

To je predviđeno reformom predškolskog obrazovanja.

To kaže ministar prosvete Mladen Šarćević i navodi da je to predviđeno reformom predškolskog obrazovanja u okviru sveukupne reforme obrazovanja u Srbiji.

- Obuhvat obaveznog predškolskog programa, koji se sprovodi pred početak škole, odličan je i iznosi 98 odsto. Ali ono što se uveliko radi u svetu, a obuhvata decu uzrasta od tri do pet i po ili šest godina, jeste obaveznih četiri sata u vrtiću, što >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mi inače već sad preporučujemo. To ne znači da dete mora da ide u vrtić i boravi osam sati tamo, već da treba da provede četiri sata, tokom kojih će se sprovoditi određeni program. Ali da bi se to sve realizovalo, prvo moramo da povećamo kapacitete - navodi ministar Šarčević.

On ističe da se uvođenje obaveznih četiri sata u predškolskoj ustanovi za decu od treće godine može očekivati tek za nekoliko godina.

- Potrebno je, pre svega, da izgradimo neophodnu infrastrukturu. Na tome već sada intenzivno radimo. U toku je realizacija velikog kredita Svetske banke od 50 miliona evra i u naredne dve godine povećaćemo kapacitete za 17.000 dece izgradnjom novih i proširenjem postojećih vrtića. Takođe, radi se i na izgradnji novih predškolskih ustanova u saradnji sa lokalnim samoupravama i kompanijama - ističe ministar prosvete.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.