Više mesta za gimnazijalce i zanatlije

Izvor: Politika, 24.Apr.2014, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više mesta za gimnazijalce i zanatlije

Oko 69.500 malih maturanata, a skoro 78.000 praznih stolica u srednjoškolskim klupama za buduće prvake

Ukida se informatički smer u gimnazijama, a uvodi se novi gimnazijski odsek za učenike obdarene za računarstvo. U obrazovnoj ponudi srednjih stručnih škola u sledećoj školskoj godini su novi obrazovni profili: trgovac, bravar-zavarivač, instalater, industrijski mehaničar. Zbog smanjenja broja osmaka u prvom razredu srednjih škola planirano je 144 odeljenja manje nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prošle godine, ali to ne znači da će se ugasiti nepopularni obrazovni profili nego je u startu smanjena upisna kvota i neće biti otpuštanja radnika iz sistema – obelodanio je juče Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete, predstavljajući tek objavljen „Konkurs za upis u srednju školu 2014-2015”, u kome su sabrani detalji o predstojećem polaganju prijemnih ispita i male mature, broju mesta u srednjim školama Srbije, ponudi smerova, prvom i drugom upisnom krugu.

Mala matura u junu obavezna je za 69.530 učenika koji ove godine završavaju osmoletke. Budućim prvacima u srednjoškolskim klupama namenjeno je 77.953 stolice. I da svi mali maturanti nastave obrazovanje biće 5.832 mesta viška u prvom razredu – po računici Zorana Kostića koji napominje da je 4.694 mesta „rezervisano” za prvake u školama u kojima je položen prijemni ispit uslov za upis. U skladu sa zahtevima strateških dokumenata o razvoju ovdašnjeg obrazovanja, napomenuli su predstavnici prosvetne vlasti, u gimnazijama i trogodišnjim smerovima će upisna kvota u poređenju sa prošlogodišnjom biti povećana za jedan procenat, na uštrb broja predviđenih mesta u četvorogodišnjim smerovima srednjih stručnih škola gde je ukupan broj mesta smanjen za dva odsto. U brojevima to izgleda ovako: planirano je da sledeću generaciju prvaka u srednjim školama čini 17.627 gimnazijalaca, 13.045 budućih zanatlija i 44.565 đaka koji će četiri godine sticati zvanje u stručnim školama. 

Ističući da će mala matura sada biti bolje organizovana nego ranijih godina ministar prosvete Tomislav Jovanović uverava da propusta neće biti i da se neće ponoviti prošlogodišnji fijasko. Upitan da prokomentariše izrečene kazne okrivljenima za krađu testova lane, Jovanović je rekao da je od kazni važniji nauk da se ne sme narušiti obrazovni sistem.

Kako je završni ispit od 2011. godine do danas izgledao u prelaznim fazama i kako će ova obavezna provera znanja biti organizovana u junu, dočarao je Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra prosvete. Podsetio je da će se osmaci sa pravilima polaganja male mature detaljno upoznati u maju – na generalnoj probi.

– Probni završni ispit učenici će polagati 9. i 10. maja. Prvog dana kombinovani test, a drugog srpski (maternji) jezik i matematiku. Za pravi trodnevni završni ispit u junu testovi će u skladu sa zakonom i odlukom ministra nositi oznaku tajnosti „interno”. Pre završnog prijemni ispit će polagati osmaci koji žele da upišu srednje škole za darovite, kao što su muzičke škole, Matematička gimnazija, filološke gimnazije, odeljenja za đake obdarene za fiziku ili četvorogodišnje umetničke zanate... I za njih je završni ispit obavezan. Učenici će se rangirati na osnovu uspeha u prethodnom školovanju koji nosi najviše 60 bodova. U školama u kojima je položen prijemni uslov za upis računaće se i ti poeni. Završni ispit nosiće najviše 40 bodova, ali samo ove godine će raspodela poena biti najviše po 16 za srpski (maternji) i matematiku, a maksimalno osam za sve tačno rešene zadatke na kombinovanom testu – razjasnio je Antonijević.   

M. Simić-Miladinović

objavljeno: 24.04.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jovanović: Nekoliko fakulteta u Srbiji bez akreditacije

Izvor: Blic, 24.Apr.2014

Beograd - Ministar prosvete Tomislav Jovanović izjavio je danas da postoji nekoliko fakulteta u Srbiji koji su školovali studente iako nisu imali akreditaciju, navodeći da takve diplome neće biti priznate...- Postoji nekoliko fakulteta koji su školovali kadar koji tržište rada ne prepoznaje, jer...

Nastavak na Blic...

Mala matura od 16. do 18. juna

Izvor: RTS, 24.Apr.2014

Završni ispit za školsku 2013/2014. godinu učenici osmog razreda će ove godine polagati 16. 17. i 18. juna, a probno testiranje će se održati 9. i 10. maja, najavio je Tomislav Jovanović...Jovanović je na konferenciji za štampu rekao da će se 16. juna polagati završni ispit iz srpskog (maternjeg)...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.