Više krivičnih dela, teško ubistvo: Tužilac za Valjevsku grupu traži 184 godine zatvora

Izvor: B92, 12.Sep.2023, 23:09

Više krivičnih dela, teško ubistvo: Tužilac za "Valjevsku grupu" traži 184 godine zatvora

Javni tužilac za organizovani kriminal predložio je danas sudu da pripadnike tzv. "valjevske grupe" na kazne zatvora od ukupno 184 godine.

Tužilac je predložio sudu da prilikom odmeravanja kazne na koje će da osudi pripadnike ove grupe od otežavajućih okolnosti ima u vidu da su višestruko osuđivani, njihovo držanje nakon učinjenih dela i težinu posledica.

On je predložio da se vođa ove grupe Milan Lazarević za dva krivična dela iznuda osudi na kazne zatvora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 15 i 12 godina, dok je za krivično delo teško ubistvo Željka Đedovića predložio da se osudi na maksimalnu kaznu zatvora, odnosno na 40 godina.

Za drugooptuženog Zorana Jeličića, koji se optužnicom tereti kao direktni izvršilac ubistva Đedovića, tužilac je tražio da bude osuđen na kaznu zatvora od 40 godina, dok je za trećeoptuženog Milana Milijanovića, inače nekadašnjeg policajca, predložio kaznu zatvora od 20 godina takođe za ubistvo Đedovića.

Za tri krivična dela iznude tužilac je predložio da se Aleksandar Pavlović osudi na kazne zatvora od sedam, pet i četiri godine, a Dejan Velimirović za dva krivična dela iznude na kazne zatvora od sedam i četiri godine.

Za ista krivična dela tužilac je predložio da sud Nebojšu Goloskokovića osudi na kazne zatvora od šest i sedam godina, a Mirko Lazarević i Aleksandar Bošković za po jedno krivično delo iznuda na kazne zatvora od po šest godina, dok je za isto krivično delo za Marka Miličkovića predložena kazna zatvora od pet godina.

Lazarevićev branilac tvrdi da njegov branjenik nije počinio krivična dela koja mu se stavljaju na teret, te je predložio da se oslobodi od svih optužbi. Zatim je Jeličićev branilac tražio od suda oslobadjajuću presudu za ubistvo Đedovića, jer kako tvrdi, nema dokaza za navode tužilaštva.

Jeličić je zatim u svojim završnim rečima objasnio da je tog dana napao Đedovića kako bi ga samo zaplašio, što je uradio po nalogu Nebojše Joksovića, inače svedoka saradnika u provesu Darka Šarića, ali je kako tvrdi, Đedović njega napao, a onda je Jeličić pucao.

Nastavak završnih reči zakazan je za petak. Tužilaštvo je odustalo od optužbe da su Jeličić i Lazarević počinili krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, kao i od optužbe za zločinačko udruživanje za sve optužene osim za vođu grupe Milana Lazarevića, a odustalo je i od optužbe za krivično delo falsifikovanje u odnosu na Mirka Lazarevića.

Pripadnici ove grupe uhapšeni su 2009. a suđenje je počelo naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.