Više građana traži pomoć ombudsmana

Izvor: RTS, 17.Mar.2012, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više građana traži pomoć ombudsmana

U toku prošle godine ombudsmanu se obratilo 40 odsto više građana nego 2010. godine, naveo je zaštitnik građana Saša Janković u redovnom godišnjem izveštaju koji je predao Skupštini Srbije.

Zaštitnik građana Saša Janković objavio je svoj redovan godišnji izveštaj, koji je predao Skupštini Srbije. Ombudsmanu se u toku 2011. godine obratilo 40 odsto više građana nego 2010. godine, navodi se u izveštaju.

Jankoviću se 2011. godine obratilo 12.130 građana, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a u izveštaju je naveo da su se u pojedinim oblastima desili pozitivni pomaci od značaja za unapređenje ostvarivanja ljudskih prava, ali da oni nisu ni izdaleka dovoljni da bi prevladali nezadovoljstvo građana.

Kako je ocenjeno, smanjene su institucionalna i građanska tolerancija na nasilje, unapređena regionalna saradnja, stvoreni normativni uslovi za restituciju, povećano učešća žena u javnom životu.

Ti pomaci, ocenio je Janković, nisu ni izdaleka dovoljni da bi prevladali nezadovoljstvo građana nezakonitostima i nepravilnostima koje se ispoljavaju kroz korupciju, partijašenje, neodgovornost, neorganizaciju, nestručnost i nezainteresovanost za obavljanje javnih poslova i vršenje javnih ovlašćenja u skladu sa zakonom.

Zaštitnik građana, u skladu sa zakonom ima rok da parlamentu do 15. marta podnese izveštaj za prošlu godinu.

Janković jedini kandidat za novog ombudsmana

Šefovi poslaničkih grupa u republičkom parlamentu dobili su obaveštenje od predsednice Skupštine Slavice Đukić-Dejanović da treba da predlože novog ombudsmana, a aktuelni zaštitnik građana Saša Janković za sada je jedini predloženi kandidat.

Jankovića je predložila poslanička grupa manjina, a šef poslanika manjina Balint Pastor nada se da će novi zaštitnik građana biti izabran u narednih mesec i po dana.

Zakonski rok za izbor novog ombudsmana počeo je da teče pre mesec dana.

Ukoliko do jula, kada Jankoviću ističe mandat, ne bude izabran novi zaštitnik ili usvojene izmene zakona, koje predviđaju da ombudsman nastavi da obavlja posao do izbora novog najduže godinu dana, neko od njegovih zamenika biće vršilac dužnosti.

Janković je u nekoliko navrata apelovao na Skupštinu Srbije da izabere novog ombudsmana pre nego što njemu istekne mandat, kako bi se izbeglo slabljenje te instiutucije.

Zaštitnika građana na period od pet godina parlament bira većinom glasova, kandidata predlaže Odbor za ustavna pitanja, a ista osoba može biti najviše dva puta uzastopno birana na tu funkciju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.