Više beba u Novoj godini

Izvor: Politika, 05.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više beba u Novoj godini

Ako se po jutru dan poznaje ova godina biće plodna i berićetna. Za prva četiri dana u četiri beogradska porodilišta ukupno su rođene 163 bebe. Dečaci su bili brojniji u odnosu na devojčice. Najviše majki radovalo se u Institutu za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije. U ovoj ustanovi u Višegradskoj ulici juče, do 13 časova, svet je ugledalo 70 beba.
- To je za deset odsto više beba nego prošle godine. Zadovoljni smo jer su porođaji protekli u najboljem redu. Dobro >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << smo započeli novu godinu, bilo bi lepo da tako i nastavimo. Šta vrede sva blagostanja ovog sveta ako nemamo potomstvo. Ono je najveće bogatstvo - objasnio je profesor dr Nebojša Radunović, direktor Instituta za ginekologiju i akušerstvo KCS-a.

Više beba rođeno je i u bolnici za Ginekologiju i akušerstvo KBC Zemun. Dečaka je bilo dvostruko više nego devojčica i kako to obično biva u nas, očevi su bili ponosniji.

- Od ponoći 1. januara do ponoći 3. januara dobili smo 23 bebe. Taj broj je veći nego prošlogodišnji u istom periodu. Uvek nas obraduje više porođaja. S obzirom na to da porodilište trenutno renoviramo, prezadovoljni smo i nadamo se da će taj broj biti veći kada ga obnovimo - istakla je dr Ljiljana Avramović, načelnik bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC Zemun-Beograd.

Prve dvojke u porodilištu Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" rođene su juče oko osam sati. Od ukupno 55 beba za prva četiri dana, bilo je 29 devojčica. Stana Milovanović, glavna sestra porođajne sale Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front", kaže da je, u poređenju sa početkom prošle godine, ove bilo manje porođaja.

U bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC "Zvezdara" objasnili su da godišnje imaju između 2.400 i 2.500 porođaja. Najmanje dečaka i devojčica, njih 15, na početku 2008. godine, zaplakalo je u ovoj ustanovi.

- Broj beba poslednjih pet-šest godina kod nas je gotovo konstantan. Ne bunimo se, jer imamo manji broj zaposlenih nego druge kuće. Prvorotkinje su iz godine u godinu sve starije i sve više žena rađa drugo ili treće dete posle tridesete. Brojniji su porođaji na carski rez kao i trudnoće nastale vantelesnom oplodnjom - istakao je dr Milan Đokić, ginekolog bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC "Zvezdara".

D. M.

-----------------------------------------------------------

Povećan broj brakova

Premda broj sklopljenih brakova ne mora nužno da utiče na veći broj rođene dece, gradski statističari su zabeležili da je u odnosu na 2006. godinu protekle godine više parova stalo pred matičara. Prema podacima Gradskog zavoda za statistiku i informatiku, od januara do oktobra 2007. godine sklopljeno je 223 braka više nego 2006.

Naime, u 2006. godini u tom periodu sklopljeno je 8.506 brakova i to najviše u septembru (1431), dok je prošle godine od januara do oktobra sklopljeno 8.729 brakova, sa maksimalnim brojem venčanja, takođe, u devetom mesecu (1.566). U ovo statističko poređenje nisu uključeni pokazatelji za novembar i decembar, budući da još nisu prikupljeni podaci za ova dva meseca u 2007. godini. Inače, ukupno u 2006. godini u prestonici sklopljeno je 9.873 braka.

Međutim, broj razvedenih brakova od januara do oktobra se u prošloj godini u odnosu na 2006. povećao za čak 1.509 i to zahvaljujući 1.471 razvodu u septembru 2007. godine. U ovom periodu, u 2007. razvedeno je 2.618 brakova, a u 2006. 1.107 brakova.

N. R.

-----------------------------------------------------------

Porodica - oaza sreće

Prema istraživanjima agencije "TNS medijum Galupa" objavljenom krajem decembra, čak 67 odsto građana Srbije u prethodnoj godini najveće zadovoljstvo pronalazilo je u porodici. Isto istraživanje, takođe, pokazuje da su ispitanike u prethodnoj godini, na planu očekivanja, najmanje razočarali njihovi najbliži. Ipak, Ratko Božović, sociolog, smatra da se ne treba zavaravati ovim rezultatima i da je porodica i dalje izuzetno ugrožena.

- Olujni vetrovi društvene i političke krize uništili su porodicu, što je dovelo do toga da u ispitivanjima njenog položaja u društvu i značaja startujemo sa veoma niskog nivoa. Prema tome, taj boljitak nije veliko prekoračenje normalnosti. Činjenica je da je biće porodice uništeno, pa je ona sve manje kolevka ličnosti, a sistem vrednosti mladih sve manje se uspostavlja u porodici - kaže Božović.

Kao neke od uzroka propadanja porodice, on smatra društvene nevolje i siromašni stil života, koji su doveli u pitanje normalan opstanak porodice. Porodica odražava stanje u društvu, a budući da je ono izuzetno siromašno, čak i na granici bede, i uslovi života u porodici i njen opstanak postali su krajnje problematični.

Visok procenat ispitanika koji su kao izvor zadovoljstva u 2007. godini naveli porodicu, on tumači i povećanom brigom državnih institucija, koja se ispoljila naročito u proteklom periodu, pre i za vreme novogodišnjih praznika.

- U poslednje vreme bilo je dosta akcija raznih institucija u kojima je pružana pomoć ugroženim domaćinstvima, što je građanima verovatno vratilo poverenje u to da društvo brine o porodici - objašnjava Božović.

Takvu strategiju države Božović ocenjuje kao pozitivnu, ali ističe da ona mora biti stalna, a ne trenutna, jer se porodica u Srbiji nalazi na krajnje problematičnom nivou.

- Planovi države za oporavak i poboljšanje životnog standarda i jačanje strukture porodice ne sme biti pitanje stranačkog predstavljanja, već ozbiljna strategija koja je izuzetno važna za oporavak celokupnog društva - zaključuje Božović.

J. B.



[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.