Više akreditovanih univerziteta

Izvor: RTS, 25.Jan.2011, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više akreditovanih univerziteta

Sa četiri nova akreditovana univerziteta, Konferencija univerziteta Srbije ima ukupno 17 visokoškolskih ustanova. Uz tri privatna, akreditovan i državni Univerzitet odbrane.

Konferenciju univerziteta Srbije od juče čini 17 univerziteta - osam državnih i devet privatnih. Od četiri nova akreditovana univerziteta, tri su privatna: "Metropolitan", "Edukons" i "Privredna akademija", dok je jedan državni - "Univerzitet odbrane".

Univerzitet odbrane postao je ravnopravni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << član zajednice visokoškolskih institucija. Osim Vojne i Vojnomedicinske akademije, u sastav tog Univerziteta ući će i vojni instituti, na dobrobit i vojnog i civilnog sektora.

Saradnja među univerzitetima je izuzetno bliska u mnogim segmentima, ali i specifična tamo gde sistem odbrane i vojna organizacija to zahtevaju. A prioritet je jačanje akademskog potencijala.

"Mi želimo što više dobro osposobljenih ljudi, edukovanih, sposobnih da budu ravnopravni u akademskoj utakmici sa kolegama iz Evrope i sveta," kaže general-major Miodrag Jevtić, vd rektora Univerziteta odbrane.

Jevtić kaže da Univerzitet odbrane sa svojim potencijalima i resursima to može, tim pre što, kako je rekao, Univerzitet ne stvara kadrove za zavod za zapošljavanje.

"Svaki od naših kadeta, studenata, ima predvidljivu karijeru. On posle završetka studija ima svoje radno mesto", kaže Jevtić.

To je i svetski trend. A cilj je isti - kvalitetan i efikasan školski sistem. Profesori podsećaju i na dobru saradnju univerziteta, pre svega u oblasti elektrotehnike i mašinstva.

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević kaže da je u medicini uvek postojala saradnja, jer je vojska radila neke specifične stvari kao što je, na primer, ratna hirurgija.

Kovačević kaže da se sada neke stvari koje su postojale decenijama i vekovima, formalizuju, odnosno stavljaju u institucionalne okvire.

Rektori upozoravaju da je važno da što pre počnu da rade novi sazivi Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Akreditacione komisije, da se redefinišu kriterijumi i standardi po kojima rade visokoškolske ustanove, stvori registar nastavnika, jer će se na osnovu toga rangirati kako u zemlji, tako i u Evropi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

VIŠE AKREDITOVANIH UNIVERZITETA

Izvor: Kurir, 25.Jan.2011

BEOGRAD - Konferenciju univerziteta Srbije od juče čini 17 univerziteta - osam državnih i devet privatnih. Od četiri nova akreditovana univerziteta, tri su privatna: Metropolitan, Edukons i Privredna akademija, dok je jedan državni - Univerzitet odbrane, javlja RTS...Univerzitet odbrane postao je...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.