Virus zika registrovan i u Kini

Izvor: B92, 10.Feb.2016, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virus zika registrovan i u Kini

Peking -- U Kini je zabeležen prvi slučaj zaraze virusom zika, javila je kineska agencija Sinhua i dodala da je inficiran Kinez koji se vratio iz Venecuele.

Pacijent iz kineske provincije Gansjan vratio se 28. januara iz Venecuele, saopštile su kineske zdravstvene službe.

Virus zika, kojeg prenose komarci, izaziva simptome gripa ali se sumnja da je kod trudnica povezan s mikrocefalijom novorođenčeta, deformacijom lobanje i mozga.

Za sada ne postoji lek >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << niti vakcina protiv te bolesti. Neoliko vlada u svetu najavilo je da će izdvojiti novac za vakcinu.

Za sada su najpogođenije zemlje Južne Amerike s Brazilom u kojem je registrovano 1,5 miliona inifciranih i Kolumbijom s 22.600 slučajeva zaraze.

U Aziji je do sada jedna osoba zaražena u Tajlandu i jedna u Indoneziji.

Virus, identifikovan 1947. godine u šumama Ugande, do sada je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gde ima najviše komaraca ali se do prošle godine nije smatralo da može da izazove ozbiljne posledice po zdravlje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prvi slučaj zaraze virusom zika u Kini

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Feb.2016

U Kini je zabeležen prvi slučaj zaraze virusom zika, javila je danas kineska agencija Sinhua i dodala da je inficiran Kinez koji se vratio iz Venecuele.Pacijent iz kineske provincije Gansjan vratio se 28. januara iz Venecuele, saopštile su kineske zdravstvene službe...Virus zika, kojeg prenose komarci,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.