Virus oživeo potražnju za tradicionalnim marsejskim sapunom

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Mar.2020, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virus oživeo potražnju za tradicionalnim marsejskim sapunom

Usled brzog širenja novog koronavirusa po Evropi, tradicija proizvodnje jedinstvenog sapuna u Marseju doživljava renesansu, jer Francuzi ponovo otkrivaju taj ključni tamošnji proizvod.

Pre više od jednog veka u tom južnom fancuskom lučkom gradu deda Serža Brune ušao je u posao koji je u to vreme cvetao.

Njegov otac je nastavio porodični biznis, iako je tokom Drugog svetskog rata, kada se "marsejski sapun" smatrao osnovnom robom, njihovo malo preduzeće bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekvirirano za vojne potrebe.

Danas Bruna prodaje sapun u istoj prodavnici na Starom pristaništu Marseja, ali sa sanitarnom maskom i rukavicama: "Iako radimo u fabrici punoj sapuna koji odbija virus, dobro je preduzeti zaštitne mere".

Brunova firma "Savoneri de la Likorn", s četiri prodavnice sapuna na Starom pristaništu, muzejem i malom fabrikom u srcu Marseja, primetila je da se prodaja povećala za 30 odsto i da su se porudžbine i isporuke povećale četiri puta otkad je susedna Italija proglasila vanredno stanje zbog koronavirusa.

"Imamo manje turista ili ih uopšte nema, ali stanovnici Marseja mnogo češće dolaze, a neki stvaraju i zalihe", kaže Bruna.

Dok su kupci žurili da obezbede zalihe koje će im trajati dok su u izolaciji, Bruna i njegove zanatlije nastavili su da ručno proizvode sapune, puneći prodavnice i kutije namenjene izvozu.

Marsej se, uz obilje lokalnih ulja, sode i soli, može pohvaliti dugogodišnjom tradicijom proizvodnje "prirodnih sapuna" nekada cenjenih u celoj Evropi.

Danas radi samo nekoliko preduzeća.

Pošto su ove nedelje zatvorene francuske prodavnice zbog mera donetih radi suzbijanja širenja zaraze korona virusom, "Savonerie de la Likorn" sada priprema pošiljke, snabdeva i apoteke širom Francuske i isporučuje porudžbine s interneta.

"Nisam siguran da je proizvodnja naših sapuna važnija nego pre, ali rekao bih da su ljudi koji su izgubili naviku upotrebe 'marsejskog sapuna', ođednom ponovo otkrili njegova svojstva", rekao je Bruna.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.