Virus otimač vara građane Hrvatske!

Izvor: Mondo, 23.Jan.2013, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virus "otimač" vara građane Hrvatske!

Šta biste uradili kada bi vas virus, prikriven pod logotipom i imenom MUP-a Srbije, optužio za kriminalne rednje i tražio vam "odštetu" za iste?

Građani Hrvatske su policiji, u proteklih nekoliko dana, prijavljivali da tokom pretraživanja Interneta primaju obaveštenje s logotipom MUP-a, u kojem stoji upozorenje o blokadi računara zbog činjenja kriminalnih radnji, koja će se ukloniti nakon što primalac putem PaySafe kartice uplati 500 kuna.

U Ministarstvu unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << poslova ističu da ne sprovode nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korišćenja Interneta i kršenja autorskih prava, već da se u ovom slučaju radi o trojan virusu “GVU Trojan”. Taj virus onemogućuje rad, a istovremeno korisniku se pojavljuje poruka koja govori da su otkrivene navodne ilegalne radnje.

Od korisnika se traži da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice kako bi računar bio odblokiran u roku od 72 sata. Isti ili sličan virus pojavio se u gotovo svim zemljama Evropske unije i Amerike.

Hrvatska policija je obavestila građane da, umesto plaćanja, treba da se jave najbližoj policijskoj stanici i prijave slučaj i da, ukoliko ne uspeju sami da uklone virus, potraže pomoć informatičkog stručnjaka. Inače, građani Hrvatske su i u oktobru prošle godine imali problema s istim virusom, prenose hrvatski mediji.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.