Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Jan.2016, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virus Zika potvrđen i u Danskoj

U Danskoj je danas potvrđeno da je jedan muškarac, koji je boravio u Meksiku i Brazilu, pozitivan na virus Zika.

Doktor Lars Estergard iz Univerzitetske bolnice u Arhusu, drugom po veličini gradu u Danskoj, saopštio je da je pitanju mlađi muškarac koji se javio lekarima pošto je imao temperaturu, glavobolju i bolove u mišićima.

Estergard je rekao da ne vidi opasnost da se bolest proširi Danskom.

"Njegovo stanje je dobro, oporavlja se i uskoro će biti otpušten >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << iz bolnice", rekao je Rojtersu Estergard.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je ranije upozorila da bi opasni virus Zika mogao da se proširi u brojnim zemljama i da će najverovatnije doći do širenja virusa u svim zemljama Južne i Severne Amerike, osim Kanade i Čilea.

Za ovaj virus koji prenose komarci ne postoji lek, a infekcija izaziva simptome poput temperature, konjuktivitisa i glavobolje.

Virus je najopasniji za trudnice, jer utiče na plod, a deca se rađaju sa oštećenjima mozga što može dovesti i do smrti.

Naučnici ovaj virus povezuju s oštećenjima mozga više hiljada beba u Brazilu.

Do sada se virus Zika pojavio u 23 zemlje, a ministarstva zdravstva pojedinih zemalja su savetovala da se trudnoće, po mogućnosti, za sada odlože.

Skoro 80 odsto zaraženih ljudi i ne zna da u sebi nose virus, sve dok se ne pojave simptomi.

CNN prenosi da zdravstvene organizacije i instituti širom sveta nastoje da proizvedu vakcinu koja će zaustaviti virus.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.