Virus Zapadnog Nila stigao i u CG

Izvor: B92, 17.Avg.2013, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virus Zapadnog Nila stigao i u CG

Podgorica -- Na Infektivnoj klinici u Podgorici, leči se jedan pacijent od groznice Zapadnog Nila i to je prvi dijagnostikovan slučaj te bolestio u Crnoj Gori.

Iz Instituta za javno zdravlje listu je potvrđeno da je reč o muškarcu koji ima 41 godinu, živi u Podgorici, povremeno boravi u okolini Skadarskog jezera i nije putovao van Crne Gore, piše list Pobjeda.

To je, kako se navodi, prva osoba sa dijagnozom groznice Zapadnog Nila u Crnoj Gori.

Iz Centra za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su da se groznica Zapadnog Nila prenosi ubodom zaraženog azijskog tigrastog komarca.

"Kod 80 odsto inficiranih osoba, bolest prolazi bez simptoma, oko 20 odsto ima blagu kliničku sliku koju karakteriše povišena telesna temperatura, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje i ponekad otok limfnih žlezda ili osip", saopšteno je Centra za kontrolu prevenčije bolesti.

Navodi se da kod manje od jednog procenta zaraženih, dolazi do razvoja teške kliničke slike, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti meningitis i encefalitis.

Stručnjaci savetuju da treba izbegavati boravak na otvorenom u područjima gde borave komarci.

U Srbiji broj obolelih od virusa Zapadnog Nila raste, a do sada su četiri zaražene osobe umrle, dok je registrovano 65 obolelih.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Crna Gora, prvi slučaj groznice Zapadnog Nila

Izvor: RTS, 17.Avg.2013

Četrdesetjednogodišnji Podgoričanin zaražen virusom Zapadnog Nila, što je prvi slučaj zabeležen u Crnoj Gori...U Crnoj Gori je zabeležen prvi slučaj groznice Zapadnog Nila kod muškarca iz Podgorice, potvrdile su nadležne medicinske službe...Pacijent star 41 godinu na lečenju je u bolnici...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.