Virtuoz na harmonici bez instrumenta

Izvor: RTS, 06.Dec.2019, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virtuoz na harmonici bez instrumenta

Mihajlo Živojinović iz Lugavčine kod Smedereva jedan je od najboljih mladih harmonikaša Srbije. Harmoniku svira od sedme godine i od tada niže uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Svoju harmoniku nema, svira na pozajmljenoj, koju mora da vrati u februaru naredne godine. Sredstava da kupi novu – nema.
Mihajlo je uspešan student master studija na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u klasi profesorke Danijele Rakić.

Osnovne studije je završio sa prosečnom ocenom 10. Raskošnim talentom osvaja nagrade, poslednju, početkom novembra, na Svetskom trofeju harmonike u Portugalu, gde je zauzeo drugo mesto.
Veći deo dana provodi vežbajući na harmonici, ali na pozajmljenoj, koju za nekoliko meseci mora da vrati. Sredstava da kupi bar polovnu nema, jer košta približno 7.000 evra.
„Trenutno mi je harmoniku pozajmio asistent sa muzičke akademije Marko Stojanović, koji je moj sugrađanin, Smederevac. Na njegovu inicijativu sam pozajmio njegov instrument. Meni je ostalo da prikupim sredstva i da nabavim instrument koji će zadovoljiti osnovne kriterijume akademske harmonike“, kaže harmonikaš Mihajlo Živojinović.
Mihajlo je pohađao muzičku školu „Kosta Manojlović“ u Smederevu, iz koje nosi lepe uspomene. U školi kažu da je za talente poput Mihajla važno da imaju kvalitetan instrument kako bi napredovali.
„Na harmonici je specifična stvar što svaki učenik, što bolji instrument ima, ostvaruje bolje rezultate. Naravno, i kvalitetan rad i talenat mora da ima. Iako na pozajmljenom instrumentu, Mihajlo ostvaruje fenomenalne razultate“, navodi Gvozden Eraković, direktor muzičke škole.
Mihajlo je do sada učestvovao na više od 30 takmičenja i festivala, ali je tek u poslednjih godinu dana, otkad svira na boljem instrumentu, osvojio značajnije nagrade. Teško mu pada činjenica da bi uskoro mogao da ostane bez instrumenta.
„Iskreno, jako mi teško pada jer sam sada u periodu života kada se prave neki životni planovi, i jako je teško razmišljati o budućnosti ako ne mogu da se bavim time čime bih najviše voleo“, kaže Mihajlo.
O Mihajlu, njegovom bratu i sestri brine samo otac, koji nije u mogućnosti da mu priušti novu harmoniku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.