Virtuelno je sve više stvarno

Izvor: Politika, 15.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virtuelno je sve više stvarno

U Posebnom odeljenju za visokotehnološki kriminal trenutno ima 210 predmeta, kojima je obuhvaćeno 148 lica. Tužilaštvo je podnelo 80 zahteva za pokretanje istrage, dva predloga za preduzimanje istražnih radnji, a podignuto je 26 optužnica

Željko Jovanović (35) i Slobodan Milenković (36), koje je kraljevačka policija nedavno uhapsila zbog sumnje da su neovlašćeno iskorišćavali autorska dela ili predmete srodnog prava, nalaze se u pritvoru. Zahtevom za sprovođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << istrage osumnjičeni se terete da su distribuirali više hiljada različitih autorskih prava, a potom, uz novčanu nadoknadu, omogućili korisnicima pristup serverima radi preuzimanja neovlašćeno pribavljenih autorskih dela. Među različitim sadržajima bili su i najnoviji računarski programi, filmski i muzički hitovi i računarske igrice.

U upisnicima Posebnog odeljenja za visokotehnološki kriminal Okružnog tužilaštva u Beogradu, koje je nadležno za teritoriju cele Srbije, trenutno ima 210 predmeta. U upisniku u koji se zavode poznati izvršioci krivičnih dela ima 117 predmeta, u KTN (nepoznati izvršioci dela) 17, a u onima u koje se upisuju slučajevi u kojima na osnovu prikupljenih podataka nije poznato da li se uopšte radi o krivičnim delima – 86 predmeta.

– Ukupno je ovim upisnicima obuhvaćeno 148 lica. Tužilaštvo je podnelo 80 zahteva za pokretanje istrage, dva predloga za preduzimanje istražnih radnji, a podignuto je 26 optužnica. Najčešće se radi o krivičnim delima koja se tiču zaštite intelektualne svojine, odnosno takozvane piraterije. Ovakvi predmeti čine 70 odsto od ukupnog broja. Ostala krivična dela koja se pojavljuju jesu računarske sabotaže, računarske prevare ili obične prevare izvršene posredstvom računara ili Interneta. Imamo prijavu i za falsifikovanje isprave koja je učinjena uz pomoć računara – navodi Lidija Komnen-Nikolić, tužilac Odeljenja za visokotehnološki kriminal beogradskog Okružnog tužilaštva.

Objašnjavajući zašto je najveći broj krivičnih prijava podnet zbog piraterije, tužilac kaže da je ona, u ovom trenutku, najvidljivija. Kako kaže, zbog problema postavljanja stvarne nadležnosti i broja predmeta u vezi sa zaštitom intelektualne svojine, tužilaštvo je došlo u situaciju da im je prilepljena etiketa da se bave samo piraterijom.

– Došli smo u situaciju da se pojam kompjuterskog kriminala banalizuje. To je suština cele priče i to mora da se naglasi – naglašava Komnen-Nikolić.

Okružno javno tužilaštvo, navodi naša sagovornica, nadležno je za teritoriju čitave Srbije. Najviše predmeta formirano je u Beogradu, ali pravila iz kog grada dolazi najveći broj predmeta – nema.

Sve je češća pojava krivičnog dela dečje pornografije. Okružno javno tužilaštvo u Beogradu, odnosno njegovo specijalizovano odeljenje, nije nadležno da postupa u tim predmetima.

– U momentu kada se radi jedan pretkrivični postupak koji se odnosi na ovo delo jesmo konsultovani, ali ne i nadležni da postupamo. Te prijave prosleđuju se nadležnom tužilaštvu. Mi jesmo upoznati sa svim što se dešava ali, jednostavno, nismo nadležni da postupamo u tim predmetima – navodi naša sagovornica.

Prema njenim rečima, sve što se dešava u realnom životu, dešava se i u takozvanom virtuelnom svetu. Sva krivična dela sa kojima se susrećemo u stvarnom životu, mogu da se „odrade” i uz pomoć računara. Ne može se, navodi tužilac, putem računara izvršiti otmica ili ubistvo, ali može svako drugo delo.

Na pitanje da li je tužilaštvo odbacilo neke krivične prijave koje mu je policija dostavila, Komnen-Nikolić objašnjava da ih je bilo mnogo.

– Imali smo oko 600 odbačenih prijava. Imali smo slučajeve kada smo odustajali od krivičnog gonjenja nakon pokrenutog postupka ili u fazi istrage. Samo u jednom predmetu je nastupila zastarelost – navodi Komnen-Nikolić.

Napomenimo da su pre samo nekoliko meseci konstituisani svi organi koji će se baviti borbom protiv visokotehnološkog kriminala. To su Posebno tužilaštvo za borbu protiv ovakve vrste kriminala, Posebno veće za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i organizacijska jedinica u okviru MUP-a.

M. Derikonjić

[objavljeno: 16/06/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.