Vino i u fontani

Izvor: Politika, 29.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vino i u fontani

Očekuje se da predstojeći vikend mnogi iskoriste za posetu manifestaciji

ALEKSANDROVAC – Petodnevna kulturna i turističko-privredna manifestacija "Župska berba", koja se ove godine održava pod sloganom "U slavu vina i ljubavi", okupila je 60 izlagača, najboljih vinara, stotinak firmi, proizvođača poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i druge robe, muzičare i posetioce, koji su, uprkos tmurnom vremenu, napravili veselu i bučnu atmosferu. Župljani, vinogradari >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i vinari, ulogu domaćina prepustili su ministru za kapitalne investicije u vladi Srbije Velimiru Iliću, tražeći od njega da objavi da je ovde i ove godine grožđe izuzetno dobrog kvaliteta i da će biti dobrog vina.

– Sačuvajte vinograde i dobro vino. Vaše podneblje je bogomdano za vinovu lozu. Vi znate da je negujete i zato podižite nove zasade, a Srbija će vam zbog toga biti zahvalna – poručio je ministar Ilić, otvarajući manifestaciju "Župska berba".

Svetkovinu grožđa i vina, 43. po redu, otvorili su najmlađi igrom i pesmom. Oni su se, pod pokroviteljstvom Opštine i Turističke organizacije, nadmetali i u literarnom stvaralaštvu, pišući o Župi kao "Okeaniji ljubavi i vina". Pred više stotina Župljana mladi su izveli kulturno-umetnički program pod nazivom "Svetkovina plodnosti i vina", u režiji Momira Bradića i Miodraga Šaronjića. Pozdrav vinogradarima i vinarima uputio je i pesnik Dobrica Erić, koji je do centra grada dovezao fijaker sa mladencima. Uz organizovanje likovne kolonije, pa izložbe poljoprivrednih proizvoda i postavke u Muzeju vina, otvorena je Vinska ulica, iza čije se kapije nalazi replika skulpture Boginja plodnosti, pored koje se mladi najradije fotografišu. Skulptura pripada vinčanskoj kulturi iz doba neolita, a pronađena je u ovdašnjem Vitkovačkom polju. Mlađi posetioci su se prve večeri do kasno u noć zabavljali uz nastup grupe "Novi revolveri".

– Ove godine smo "Župsku berbu" otvorili na dan turizma, pa se nadamo velikoj poseti, naročito u vreme vikenda, kada ćemo otvoriti fontanu vina. Uz mogućnost da vide postavke u našim muzejima, za posetioce pripremamo zanimljiv muzički program, vola na ražnju i najbolje vino, koje će sa fontane u centru grada dobijati besplatno u neograničenim količinama – obećava Snežana Žarković, direktor Turističke organizacije Aleksandrovac.

Vino za fontanu obezbedilo je preduzeće "Vino Župa", koje upravo u vreme ove "Župske berbe" slavi 50 godina postojanja. Konzorcijum vlasnika ovog preduzeća obećava veliko slavlje i u krugu fabrike i na ulicama Aleksandrovca, koje će se završiti u nedelju naveče.

R. Stanković

[objavljeno: 29.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.