Vinča: Prepakivanje istrošenog nuklearnog goriva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2010, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vinča: Prepakivanje istrošenog nuklearnog goriva

BEOGRAD - U Institutu za nuklearne nauke "Vinča" u toku je prepakivanje istrošenog nuklearnog goriva koje bi do kraja godine trebalo da bude transportovano u Rusiju i postupak se obavalja potpuno bezbedno, izjavio je danas direktor javnog preduzeća "Nuklearni objekti Srbije" Radojica Pešić.

"Sada se istrošeno gorivo prebacuje iz aluminijumskih sudova, a nakon toga će uslediti druga faza poslova", kazao je Pešić Tanjugu i dodao da se po završetku tog posla očekuje dopremanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << specijalnih kontejnera u kojima će nuklearni otpad biti transportovan u Rusiju.

On je naveo da se prebacivanje istrošenog goriva iz aluminijumskih posuda obavlja već dva meseca i da je do sada završeno 20 odsto posla.

Pešić je dodao da se narednih dana očekuju zaključci vlade Srbije o kreditu EFG Eurobanke od 25 miliona dolara, kako bi se obezbedila sredstva za transport u Rusiju.

Kada je reč o samom postupku prepakivanja goriva, Pešić je objasnio da je ceo proces u potpunosti bezbedan po one koji na tome rade.

"Postoji nuklearna sigurnost, jer se prepakivanje obavlja u bazenu, ispod vode, čime je stvorena zaštita od radioaktivnog zračenja", kazao je Pešić i naglasio da u protekla dva meseca, koliko taj posao traje, nije bilo nikakvih problema.

Spoljnotrgovinski sporazum sa Ruskom Federacijom, kojim se reguliše iznošenje istrošenog nuklearnog goriva iz Instituta "Vinča" u Rusiju, potpisan je na zasedanju Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), 15. septembra prošle godine.

Delegaciju Srbije tada je predvodio ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, koji je ocenio da će Srbija na taj način preći u "tabor" zemalja koje su bezbedne u domenu nuklearne energije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.