Vinarija stara 6.100 godina

Izvor: Blic, 11.Jan.2011, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vinarija stara 6.100 godina

U jednoj pećini u Jermeniji otkrivena je kompletna oprema za proizvodnju vina, stara 6.100 godina, što je najstarija vinarija koja je do sada pronađena, saopštila je danas ekipa međunarodnih arheologa.

Prethodno je za najstariju vinariju smatrana oprema za proizvodnju vina, koja je stara 5 000 godina.

"Ovo je prvi put da imamo kompletnu arheološku sliku proizvodnje vina staru 6.100 godina", izjavio je Gregori Arešian, vođa istraživačkog tima i pomoćnik direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Arheološkog instituta `Kotsen` kalifornijskog Univerziteta u Los Anđelesu.

Među pronađenim predmetima su koštice grožđa, ostaci presovanog grožđa, suvi izdanci loze, primitivna presa, glineno bure koje je najverovatnije korišćeno za vrenje, komadi zemljanih posuda u kojima se čuvalo vino, pa čak i čaša i bokal iz kojih se pilo.

Predmeti su otkriveni u kompleksu pećina u kojima su u junu 2010. godine pronađene savršeno očuvane kožne mokasine, stare 5.500 godina, što predstavlja do sada najstarije cipele na svetu.

Pećine se nalaze u jednom kanjonu u jermenskoj pokrajini Vajtos Džor, blizu granice sa Iranom i Turskom.

Region - u kome je pećina Areni 1, gde je pronađena oprema za proizvodnju vina, blizu malog jermenskog sela - i danas je poznat po vinu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.