Vilinska pesma vilinske dece

Izvor: RTS, 23.Okt.2009, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vilinska pesma vilinske dece

Osmoro dece sa autizmom snimilo je svoj prvi muzički disk sa osam pesama pod nazivom "Vilinska pesma" koji je objavio PGP RTS. Ovo je prvi ovakav projekat ne samo kod nas, nego i u Evropi.

PGP RTS objavio je CD pod nazivom "Vilinska pesma" na kojem se nalazi osam numera koje izvode deca sa autizmom, članovi muzičke radionice Republičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

Dva Ognjena, Aleksandra, Nikola, Jovana, Igor, Đorđe i Nemanja vredno vežbaju u radionici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uz pomoć svoje braće i sestara. Oni su pronašli su svoju „muzu" u Kseniji Mirković, koja je pre četiri godine pokrenula Muzičku radionicu za autističnu decu. Ona je ujedno i kompozitor i tekstopisac, a aranžmane je radio Dušan Alagić. Troje od njih pohađaju redovnu muzičku školu "Vatroslav Lisinski" i sviraju violinu, klavir i kontrabas.

Tako su nastale i „Šmizla" (Danas sam ko princeza prava, u dugoj suknji iz maminog ormana), „Kuvarica" (Volim kad ostanem sama, da u kuhinji budem i smišljam jela ukusa novih), „Gusar" (Samo ću jesti kolače sa rumom i ceo dan ploviti pučinom), „Naučnik" (Ja otvaram laboratoriju u kojoj nešto krčka, i sve vas pozivam na degustaciju mojih tajnih napitaka), „Brkovi" (Zašto mačak brke nema - morao sam tako da saznam kako da se brijem ja), „Oglas" (Od ovog časa, ja prodajem brata, jer više nije „kul" tip, bio je nekad pravi dasa, a sad je zaljubljeni kip), „Eksperiment" (Nina, poljubi žabu i, veruj mi na reč, odmah će se stvoriti jedan princ lep!) i, najzad, „Vilinska pesma" .

Za decu sa autizmom se nekada verovalo da su ih vile podmetnule majkama, otuda se o njima govorilo kao o „vilinskoj deci", pa je tako naziv ovog CD-a simboličan - "Vilinska pesma". Mali „vilenjaci" sami ne umeju da probiju tu nevidljivu ljušturu koja ih odvaja od ostatka sveta, i najčešće život provedu usamljeni i izopšteni, noseći svoju različitost - autizam - kao žig nedodirljivih.

Ovo je prvi projekat te vrste u Evropi, a pomogli su ga Švajcarska ambasada, Ministarstvo kulture, Ministarstvo rada i socijalne politike, Narodna banka, Dečiji kulturni centar "Majdan ".

Disk je promovisan na međunarodnoj skupštini posvećenoj autizmu, posle čega je Vilinska pesma prepevana na engleski jezik i proglašena za himnu osoba sa autizmom Srbije.

Za "Vilinsku pesmu" je snimljen i video spot, koji se može videti na programima Radio-televizije Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.