Vilhelm sa vojvođanskim čelnicima

Izvor: RTS, 14.Nov.2012, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vilhelm sa vojvođanskim čelnicima

Nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm sastao se sa predsednikom Vlade Vojvodine Bojanom Pajtićem i predsednikom pokrajinske Skupštine Ištvanom Pastorom. Vilhelm želeo da poseti Vojvodinu kao najbolju lokaciju za investiranje nemačkih kompanija.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm se tokom svoje prve posete Novom Sadu od stupanja na dužnost, sastao sa predsednikom Vlade Vojvodine Bojanom Pajtićem i predsednikom pokrajinske skupštine Ištvanom Pastorom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vilhelm je u razgovoru sa pokrajinskim premijerom Bojanom Pajtićem posebno bio zainteresovan za aktuelnu političku situaciju u Vojvodini, posebno u svetlu odluka Ustavnog suda Srbije koje se odnose na položaj pokrajine.

Kako je saopšteno na sajtu pokrajinske Vlade, Vilhelm i Pajtić su razgovarali i o nadležnostima pokrajine, posebno u oblasti ostvarivanja prava pripadnika nacionalnih manjina.

Pajtić je rekao da je u organima pokrajine u službenoj upotrebi šest jezika, kao i da pripadnici nacionalnih zajednica u Vojvodini ostvaruju svoja manjinska prava u obrazovanju, kulturi, informisanju.

Pokrajinska administracija je kroz svoje programe i mere tokom proteklih osam godina učinila da život građana Vojvodine karakteriše evropski duh multikulturalnosti i atmosfera tolerancije, rekao je Pajtić i naglasio da će takva politika biti nastavljena.

Bojan Pajtić je istakao da Vojvodina, u svom razvojnom programu, za prioritet ima privlačenje stranih ulaganja, posebno u industrijskom sektoru i podsetio da je, prema uglednom listu Fajnenšel tajms, Vojvodina četvrti region u Evropi po efikasnosti stranih ulaganja.

Predsednik vlade pokrajine je zamolio ambasadora Nemačke da činjenice o Vojvodini predstavi nemačkim kompanijama.

Ambasador Vilhelm je, kako je navedeno u saopštenju, želeo da poseti Vojvodinu kao najbolju lokaciju za investiranje nemačkih kompanija jer, kako je rekao, oko 60 odsto investicija iz Nemačke u Srbiji, realizovano je na teritoriji Vojvodine.

Pastor: Bolji međunacionalni odnosi

Tokom razgovora sa nemačkim ambasadorom Vilhelmom predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da su međunacionalni odnosi u pokrajini mnogo bolji nego pre nekoliko godina, ali da u sredini kao što je Vojvodina "skoro nemoguće zamisliti vreme bez ikakvih incidenata".

"Ali velika je razlika u tome da li su ti incidenti pojava ili pojedinačni slučajevi. Pre sedam godina, to je bila pojava, a danas se to događa s vremena na vreme", rekao je Pastor i naglasio da je bitno to da policija i tužilaštvo sprovedu efikasne i represivne mere, bez obzira na to ko je počinilac i kome je šteta naneta, saopšteno je iz pokrajinske vlade.

Pastor i ambasador Vilhem razgovarali su i o saradnji Vojvodine i nemačkih pokrajina koja, uz već postojeću i prisutne nemačke investitore u našoj zemlji, dobija i drugu perspektivu u okvirima Dunavskog regiona.

Predsednik pokrajinske skupštine je rekao da je u narednim godinama dunavska saradnja izvanredna šansa koju bi trebalo iskoristiti, kao i da Vojvodina namerava da u okviru te saradnje ostvari projekte koji će biti od koristi za čitav region.

Pastor je naglasio i važnost pozitivnih iskustava koje nemački investitori imaju na našem tržištu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vilhelm sa Pajtićem i Pastorom

Izvor: RTS, 14.Nov.2012

Nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm sastao se sa predsednikom Vlade Vojvodine Bojanom Pajtićem i predsednikom pokrajinske Skupštine Ištvanom Pastorom. Vilhelm želeo da poseti Vojvodinu kao najbolju lokaciju za investiranje nemačkih kompanija...Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm se tokom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.