Vilhelm Rihard Vagner − osnivač moderne opere

Izvor: Studnel.com, 22.Maj.2016, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vilhelm Rihard Vagner − osnivač moderne opere

Rihard Vagner rođen je u Lajpcigu. Pored toga što je bio poznati nemački kompozitor, bio je i dirigent, pesnik, esejista, kao i muzički teoretičar. Obeležio je čitav 19. vek postavivši osnove ozbiljne muzike. Još kao dete je pokazivao interesovanje za pisanje i čitanje, te je važio za najobrazovaniju i najuticajniju ličnost 19. veka. Veoma ga je zanimala nemačka mitologija i srednjovekovna evropska književnost. Vagner je komponovanje zasnivao na simboličkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << i filozofskim stavovima nemačkih filozofa Šopenhauera i Ničea. Bio je karakterističan po tome što je stvarao jedinstveno umetničko delo u kojem je spajao tekst, muziku, igru i sliku. Zbog toga, moglo bi se reći da je Rihard Vagner začetnik takozvane muzičke drame i same teorije o sveukupnoj umetnosti, po kojoj je upravo muzička drama najsavršeniji oblik umetničkog izraza jer obuhvata sve ostale grane umetnosti.
Vagnerovo najpoznatije delo je Prsten Nibelunga. U pitanju je ciklus koji se sastoji od četiri opere − Rajnsko zlato, Valkira, Zigfrid i Sumrak bogova. Inspiracija za ovu operu Vagneru je bila pesnikinja Matilda Vezendonk, sa kojom je bio u platonskoj vezi. Zato su glavni motivi u operi ljubav i potraga za moći, a postoje i elementi germansko-nordijskih mitova. On se toliko trudio i toliko ulagao u svoju muziku da je za izvođenje ovog ciklusa sagradio posebnu opersku kuću u Bajrojtu, u kojoj se i danas redovno održava Bajrojtski festival. Tu se izvode isključivo Vagnerove kompozicije. Njegovo još jedno značajno delo je Tristan i Izolda. Vagner se isticao po tome što je često koristio lajtmotive u svojim delima.

 
Foto: www.wikipedia.org
Vilhelm se oženio već u svojoj dvadeset i trećoj godini glumicom Minom Planer, sa kojom nije imao srećan brak. Njegova afera, a kasnije i brak sa Kozimom fon Bilov izazvali su veliki skandal i i kritike. Kozma je Vagneru rodila vanbračnu ćerku Izoldu, tako da je njih troje moralo da napusti Minhen. Kasnije mu je rodila još dvoje dece − Evu i Zigfrida. Kozima je bila vanbračna ćerka Franca Lista, a ovaj brak negativno je uticao na Vagnerovo i Listovo prijateljstvo.
Vagner je patio od napada angine. Da bi se oporavio, otišao je sa porodicom u Veneciju 1883. godine, gde je iste te godine 13. februara umro od srčanog napada. Vagner je kao muzička ličnost posedovao jedinstven stil, koji bi svako uočio. Svoje stavove izražavao je kroz dela i ostavio je veliki trag u istoriji nemačke muzike.
Izvori: dnevno.rs, zanimljivamuzika.com, bastabalkana.com.

rihard vagnerkompozitorna danasnji dannemackabiografija

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.