Vikinzi pre Kolumba u Americi

Izvor: Vesti-online.com, 12.Apr.2016, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikinzi pre Kolumba u Americi

Runski kamen iz Kesingtona je ogroman kamen, težak 92 kg, koga je, 1898. godine, pronašao farmer Olaf Oman dok je čistio zemljište nakon seče stabala. Istraživači nisu verovali da je reč o originalnom kamenu, već da je u pitanju falsifikat kakav se i ranije pojavljivao.

Međutim, devet godina kasnije Hajmler Holand s Univerziteta u Viskonsinu uspeo je da dešifruje tekst na kamenu, i na taj način odredio da potiče iz 1362. godine, a da su ga uklesali skandinavski istraživači.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Ovo znači da su Vikinzi bili u Minesoti čak 130 godina pre Kristofera Kolumba. Kamen se danas nalazi u muzeju u Aleksandriji, u Minesoti, i predstavlja svojevrsnu misteriju, kao dokaz velike istorijske greške o otkriću Amerike.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.