Viking opet došao

Izvor: Politika, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Viking opet došao

Gornji Milanovac – Pročulo se brzo: došao opet Viking Ulav. Zatičemo ga za stolom u Kući jugoslovensko-norveškog prijateljstva. Profesor turizma Ulav Goberg iz Norvika apatisko pivo "seče" šljivovom prepečenicom. Razgovaramo na srpskom. Deklinacija i konjugacija sasvim dobra, akcenat bezmalo književni. Bio je pod Rudnikom u oktobru, proslavio ovde 50. rođendan, došao opet u decembru – peti put ove godine. Odseda kod svog prijatelja Dragoljuba Hadžića Adža u Jablanici. U ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << selu gradi i vlastitu kuću u stilu šumadijskih neimara. A srpski je naučio da sa prijateljem ne bi "razgovarao rukama", jer Adžo nije hteo da nauči ni norveški ni engleski.

Ulav je za NATO "bela vrana", jer je žestoko pisao u norveškoj štampi protiv bombardovanja Srbije. Ali, ne razgovaramo o tome. Šta posle svega, šta danas?

– Srbija je retka među evropskim zemljama gde je turizam još "deveta rupa" – njegov je utisak iz bezbroj poseta našoj zemlji. – Znate, iz Skandinavije, Engleske i Nemačke ljudi putuju u Toskanu da se odmore u tradicionalnom domaćem ambijentu italijanskog sela. Čini mi se da u Srbiji to blago nije ni načeto. Evo, na primer, Jablanica. Dovodio sam u nju nekoliko grupa iz Norveške, niko mi nije rekao da se vratio nezadovoljan. A Jablaničanima sve to bude lepo, ali o seoskom turizmu kao bitnom izvoru prihoda i ne razmišljaju.

Onda nam to potkrepljuje podacima koje, inače, već znamo. U Evropi nema pečenja rakije kao ovde, tkanja na starim razbojima, spravljanja sira na način od pre sto godina, nema košenja kosom i plaštenja. Bilo je nekada, sad je ostala samo nostalgija prigušena "evropskim standardima". Norvežani bi da sve to vide i dožive, a gde nego ovde u Srbiji.

– Ozbiljno se nosim idejom da vam u tome pomognem. Imam odličnu ekipu turizmologa i menadžera. Neki posebni "resursi" nisu potrebni, jer u gr

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.