Vikend priča: 50 najtraženijih u Evropi

Izvor: Blic, 06.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikend priča: 50 najtraženijih u Evropi

Britanski "Tajms" objavio je listu od 50 najtraženijih fudbalera na neumornom transfer tržištu. Fudbaleri dolaze i odlaze iz klubova iz različitih razloga. Jedni su zasićeni, drugi nezadovoljni, trećima ističe ugovor, a neki svojim kvalitetima prevazilaze okvire svojih sadašnjih klubova. Mnoge od fudbalera koje ćete videti na listi koju prenosimo od britanskih kolega, našli su mesto i na našem veb sajtu u standardnoj rubrici "Fudbalski transferi", a da li će i kada napustiti svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << timove ostaje da se vidi. Banega je već na Mestalji...

50. Ronaldo, 31, Milan

Na poslednjem mestu je Ronaldo. "Tajms" tvrdi da će Milan kad-tad izgubiti strpljenje i čekati da se "Zuba" konačno vrati u formu. To znači da će neko morati da ga spasava, najverovatnije na pozajmici. Svakako će to biti kocka, ali kako piše "Tajms", ako ste romantični i setite se da je on jedan od najvećih golgetera svoje generacije, teško da bi naišao na odbijanje.

49. Stiven Hant, 27, Reding

Hant. irska radilica, nije jedan od popularnijih igrača, ali se čini da on nikada ne prestaje da trči. Ove sezone je često bio asistent i vrlo lako može biti meta nekog kluba kojoj je potrebna brza doza dinamike.

48. Sebastijan Pujgrenije, 25, Nansi

Spreman je za veliku scenu, pa ako vam treba ogromni štoper "stare škole", koji će ispucati svaku loptu, ako treba i na tribine, on je dobra opcija.

47. Goran Pandev, 24, Lacio

Talentovani i nesebični strelac koji teži ka vrhu. Lacio je poznat po tome što ne stoji baš najbolje finansijski i teško da bi odbio dobru ponudu.

46. Tim Borovski, 27, Verder

Visoki (194cm) hiperaktivni veznjak puno radi na terenu, ali donosi i golove. Ostalo mu je još 18 meseci ugovora i imao je sukob sa trenerom Tomasom Šafom. Dovoljno da bude u "izlogu".

45. Antonio Kazano, 25,

Sampdorija (pozajmica iz Reala)

Pristupite ovom neverovatno talentovanom "ludaku" sa velikim oprezom... Ipak, ako uspete da ga naterate da prikaže sve što zna, videćete jednog on najdarovitijih igrača Evrope. Sampdorija ima opciju za otkup ugovora, ali bi ga pristojna ponuda svakako odvela iz kluba. Velika kocka, ali verovatno isplativa.

44. Vili Sanjol, 30, Bajern

Nije prečesto da jedan ovakav veteran bude otvoren za promenu kluba, ali Sanjol, koji ima 53 nastupa u dresu Francuske, kaže da je raskol između njega i Otmara Hicfelda neizlečiv. I dalje mu ostaje nekoliko sezona "u nogama" i to na visokom nivou.

43. Johan Elmander, 26, Tuluz

Igrač koji je "kasno procvetao" tek u poslednje dve godine prikazuje pravu igru. Elmander je snažan napadač, koji verovatno još nije iskoristio sav talenat. Tuluz je poznat po prodaji igrača, a za njega postoji dosta zainteresovanih klubova.

42. Migel Veloso, 21, Sporting

Čvrsti veznjak, koji podseća na Kloda Makeleela, može da igra i nešto povučenije. Veloso je smiren, usresređen i fantastično čita igru. Ne očekujte od njega da dugo ostane u Lisabonu.

41. Kristijano Lukareli, 32, Šahtjor

Veteran je sa klubom izdejstvovao ugovor po kom može da ode negde na šestomesečnu pozajmicu, pre nego što se vrati u Ukrajinu na još jednu kampanju u Ligi šampiona, ovog puta u sezoni 2008/2009. Ako vam treba glomazan i čvrst napadač, on je pravo rešenje.

40. Rojston Drente, 20, Real Madrid

O njemu se naveliko pričalo, bio je dosta hvaljen, ali nije baš blistao na Bernabeu. Još je mlad da ode u "otpisane", ali je poznato da Real već osluškuje ponude. Sudeći po njegovim mogućnostima i talentu, ako nađe klub koji može da ga drži u startnoj postavi, mogao bi da bude dobar posao.

39. Elano, 26, Mančster siti

Svako ima cenu, pa i bez obzira na to što je skoro stigao među "građane", dosta klubova šalje ponude za brazilskog maestra. Ukoliko ga Siti ne uveri da ozbiljno gađa titulu sledeće sezone, mogao bi da se odluči na odlazak.

38. Havier Saviola, 26, Real Madrid

Argentinac je bio solidan na Svetskom prvenstvu, ali nije često izlazio na Santjog Bernabeu od svog dolaska na leto prošle godine. Saviola je i dalje dovoljno mlad da okrene karijeru, a Real je svakako spreman da sasluša sve ponude. Ipak, "Super zeka" je prilično skup da sedi na klupi.

37. Kristofer Samba, 23, Blekburn

Defanzivac Blekburna je čvrsto i dugo vezan za Ivud park, ali skauti ga i dalje saleću. On je verovatno jedna od najboljih akvizicija Marka Hjuza.

36. Rikardo Kvarežma, 24, Porto

Kvarežma je upropastio svoju šansu u Barsi, ali je i dalje jedan od najboljih krilnih igrača u Evropi. Fantastičan dribler, koji je začudo često i vrlo nesebičan, velika je meta za velike klubove. Porto će (sa razlogom) tražiti puno para, ali teško da će ga zadržati.

35. Marko Amelia, 25, Livorno

Drugi golman "azura" (i strelac gola u Beogradu) je i dalje u ekipi koja je iz sezone u sezonu na ivici ispadanja. O njegovom odlasku se priča već skoro dve godine. Pre ili kasnije se i to mora desiti. Nezvanično, najozbiljnija ponuda je stigla iz Rome.

34. Vinsent Kompani, 21, SV Hamburg

Talentovani centralni bek je pred sobom imao blistavu karijeru, ali su ga povrede omele u nameri da se pokaže u Hamburgu ove sezone. Ipak, on je čvrst i brz igrač, koji bi mogao da bude jedan od onih čija bi (ne preskupa) akvizicija bila i više nego isplativa.

33. Luk Mur, 21, Aston Villa

Talentovani Vilin klinac je odbio pregovore o novom ugovoru. Sadašnji mu ističe 2009. godine i vrlo je verovatno da će napustiti ekipu. Prave godine za odlazak u malo jaču ekipu. Doduše, pitanje je da li to zaista zaslužuje.

32. Mario Gomez, 22, Štutgart

Fantastični centarfor i najbolji igrač Bundeslige prošle godine je na meti brojnih klubova. Štutgart će verovati dati sve od sebe da ga zadrži još jednu sezonu, ali je vrlo verovatno da će za pravu cenu ipak morati da ga pusti.

31. Tiago, 26, Juventus

Tiago nije blistao ove sezone, a izvori iz Torina kažu da se mnogi raspituju za njega. Portugalac je dovoljno mlad da bude odlična kupovina ove zime, bez obzira na to što su ga mediji proglasili za "promašaj godine". Spekulacije su ga smeštale u Barsu, Verder...

30. Olof Melberg, 30, Aston Vila

Šveđanin je na listi pre svega zbog toga što mu ugovor ističe u junu, ali i njegovi neosporni kvaliteti i čvrstina ga svrstavaju u rang igrača koji bi za pristojnu cenu mogli da budu dobra kupovina. Dodatni argument je i to što Melberg ima 79 utakmica u dresu Švedske, kao desetogodišnje iskustvo u Primeri i na Ostrvu.

29. Žoao Mutinjo, 21, Sporting

Mladi portugalac je veliki tehničar, ali i igrač koji je sa 21. godinom već stigao da ponese kapitensku traku u Sportingu. Talenat, umeće, precizna dodavanja i liderski mentalitet ga čine "metom" nekoliko velikih klubova.

28. Ever Banega, 19, Boka -> Valensija

Verovatno najveća uzdanica argentinskog fudbala i jedan od najboljih igrača na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina. Banegu porede sa Andreom Pirlom, a kvalitet je prva prepoznala Valensija koja ga je platila 13,5 miliona funti.

27. Migel Angel Angulo, 30, Valensija

Kao i Albelda, Kuman je Angulu rekao da ne računa na njega. Sada već bivše krilo "čeza" je dugo bio uzdanica ekipe, sve dok Kike Flores nije počeo da uništava sve po Mestalji.

26. Amantino Mansini, 27, Roma

Jedan od boljih krilnih fudbalera u Seriji A ima još 18 meseci ugovora sa Romom, a u nekoliko prethodnih meseci dosta se priča o njegovom odlasku jer nije zadovoljan životom u Rimu. Najveće interesovanje za Mansinija pokazao je Lion.

25. Lasana Dijara, 22, Arsenal

Standardni reprezentativac Francuske je leta 2007. stigao u Arsenal iz Čelsija, a od tada je više puta oblačio dres reprezentacije, nego novog kluba, pa očajnički želi da promeni sredinu jer se oseća izdanim od strane uprave "tobdžija". Najviše pažnje na Dijaru, još uvek nezvanično, usmerio je Totenhem.

24. Afonso Alveš, 26, Herenven

Efikasni napadač, koji je u Holandiji na 39 mečeva dao 45 golova (od toga 7 na jednom meču), već je iskazao nezadovoljstvo prošlog leta jer nije uspeo da pređe u neki veći klub, a propao je i nedavni pokušaj prelaska u AZ iz Alkmara. Ukoliko se nastavi odugovlačenje Herenvena, Brazilac bi lako mogao da padne u zaborav, jer veliki klubovi nemaju vremna za čekanje.

23. Piter Krauč, 26, Liverpul

Iako Rafa Benitez biranim rečima opisuje kvalitete visokog napadača, Krauč jednostavno ne igra za Liverpul, a ugovor koji ističe za 18 meseci, Krauč bi verovatno voleo da pojede, kako bi konačno počeo da igra fudbal u nekoj drugoj ekipi. Najviše interesovanja pokazao Mančester siti.

22. Žeremi Menez, 20, Monako

Poređenja sa legendarnim Zinedinom Zidanom možda jesu malo naduvana, ali mladi vezista Monaka svakako poseduje visok potencijal da nasledi Zi-Zua. Odličan dribler, dobar plejmejker, gotovo redovan strelac i podjednako opasan u napadu, ovaj momak je zvanično izjavio da je Arsenal njegova najveća želja.

21. Kristijan Zapata, 21, Udineze

Kako kažu u Italiji, najbolji defanzivac za koga niste čuli. Miran, povučen momak, ali na terenu sjajan atleta, veoma čvrst, a već iskusan fudbaler Serije A. Dovoljno dobro i za neki veći izazov od Udinezea.

20. Jens Leman, 38, Arsenal

Iako je reč o izuzetno iskusnom igraču koji je izgubio startno mesto u Arsenalu, Leman je ne tako davno predvodio Nemačku do trećeg mesta na SP, a u junu će biti slobodan igrač. Ko ga ne bi poželeo?

19. Džermejn Defo, 25, Totenhem

Zvuči pomalo neverovatno, ali Defo je odigrao svega jedan meč u Premijer ligi ove sezone, dok je u prethodne tri ipo odigrao tek 71 utakmicu i postigao 35 golova. Ugovor mu ističe 2009. i velike su šanse da će napustiti klub za koji navija, ali i u kome se proslavio kao večita rezerva.

18. Deko, 30, Barselona

Možda je još prošle sezone trebalo da napusti Barsu, jer je ove sezone sa nestankom magije na Nou Kampu, nestao i deo njegovih majstorija. Odlični plejmejker je najavio odlazak na leto ukoliko ne bude većih uspeha u klubu ove sezone, a igrač njegovih kvaliteta unapredio bi svaki vezni red na planeti.

17. Žil Barns, 19, Derbi

Barns jue član najgoreg tima Premijer lige, ali sa sobom donosi gotovo savršenu tehniku, kreativnost i improvizaciju, odnosno većinu karakteristika koje ne krase prosečnog mladog igrača sa Ostrva. Možda će zasijati u nekom većem klubu sledeće sezone, jer je Derbi već viđen kao siguran povratnik u niži rang.

16. Amauri, 27, Palermo

Jeftinija varijanta Adrijana, samo još uvek pri sebi, Amauri je momak koji radi za celu ekipu i gotovo nikad ne prestaje da trči. Skoro je postao vlasnik italijanskog pasoša, pa ga pored Milana, Intera, Juventusa i ostalih, za nastupe u svom timu juri i selektor Italije, Roberto Donadoni.

15. Rafael Van der Vart, 24, Hamburger

Šta reći o momku koji je sa 18 godina proglašen za buduću veliku zvezdu svetskog fudbala, a sa 24 ne samo da opravdava očekivanja, nego je možda i najtraženiji fudbaler u Evropi u ovom trenutku. Već je stigao do 50 nastupa za reprezentaciju Holandije, a trenutno je najbliži prelasku u Juventus.

14. Nikolas Anelka, 28, Bolton

Sve dok bude nosio kopačke biće poznat kao ptica selica. Sedam klubova promenjenih do sada, povećeće za još jedan odlazak, dok u redu čekaju Čelsi, Mančester siti i ostali...I pored toga što relativno često manje klubove, golgeterski instinkt nije promenio o čemu svedoči standardno dvocifren broj golova na njegovom kontu u prethodnih šest sezona.

13. Alan Haton, 23, Rendžers

Kompletan desni bek, sa izuzetno razvijenim napadačkim mentalitetom i momak koga smatraju najboljim dešnjakom u Britaniji. Klubu iz Glazgova biće veoma teško da ga zadrži, jer su u red stali Mančester junajted, Totenhem i Njukasl.

12. David Albelda, 30, Valensija

Odstranjen od strane Ronalda Kumana iz ekipe, ali jako interesantan brojnim evropskim klubovima, pre svih iz Engleske. Podatak da može da ide za određenu sumu novca, mamac je za sve zainteresovane, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što se igrač njegovih godina, koji je skupio 50 nastupa za Španiju ne prodaje svaki dan.

11. Adrijano, 25, Sao Paolo, pozajmljen od Intera

Ima problema sa kilažom i alkoholom i predstavlja veliku kocku svakom timu koji pokuša da ga angažuje. Ono što je takođe nesporno, jeste činjenica da još uvek pripada generaciji mlađih igrača i da može samo da se izvuče, jer gore od trenutnog teško da može.

10. Urbi Emanuelson, 21, Ajaks

Slično Alanu Hatonu, kompletan bek, ali deluje po levoj strani. Predstavlja jedan od onih izdanaka Ajaksove škole koji mogu biti sve samo ne loši fudbaleri. Zajedno sa Heitingom i Madurom predstavlja oslonac ekipe, ali teško da će ostati ukoliko naiđe prava finansijska ponuda. Interesovanje pokazali Totenhem i Roma.

9. Didije Drogba, 29, Čelsi

Ugovor mu ističe 2009, godine, a ne krije da svoje karte drži otvorene kada je u pitanju ostanak na Stamford bridžu. Ukoliko Čelsi dobije pravu ponudu za ne baš zadovoljnog Drogbu, odlazak iz kluba moglo bi da bude rešenje kojim bi bile zadovoljne obe strane. U nekoliko prethodnih navrata Drogba je dovođen u vezu sa Milanom.

8. Dijego, 22, Verder

Posle propalog pokušaja da u Portu pokaže koliko zna, Dijego je doživeo preporod u ekipi Verdera i postao jedan od traženijih fudbalera među velikim evropskim klubovima. Smatra se jednim od najboljih ofanzivnih vezista u Evropi, a dokaz da je podjednako efikasan golgeter potvrđuje i prvo mesto na listi strelaca u Bundes ligi

7. Đanluka Zambrota, 30, Barselona

Već dugo na sceni, igrač koji je okarakterisan kao jedan od najboljih bekova na svetu ne doživljava baš veliki uspeh u dresu Barselone. U poslednjih nekoliko meseci pominje se povratak u Italiju, jer je supruga nostalgična i nezadovoljna uslovima života u Barseloni. Milan je prvi uhvatio signal, pa se pominje gotovo sigurna selidba na San Siro na kraju sezone.

6. Frenk Lampard, 29, Čelsi

Od ostanka u redovima Čelsija deli ga potpis ugovora, koji ističe u junu 2009. Nedavno je izjavio da će razmisliti na kraju sezone, a ako dogovor otpadne ne treba da brine jer u redu čekaju gotovo svi relevantni klubovi u Evropi.

5. Luka Modrić, 22, Dinamo Zagreb

Verovatno najtalentovaniji igrač na Balkanu, ustoličio se kao vođa ekipe, a čini se da se samo čeka najveća ponuda, verovatno iz Engleske, koja će Modriću pružiti priliku da na mnogo višem nivou demonstrira svoj ogromni talenat.

4. Hedvigs Maduro, 22, Ajaks

Odličan na poziciji zadnjeg veznog, sa velikim radijusom kretanja, Maduro je jedan od onih fudbalera koje treneri najviše vole. Ono što kod njega vole klubovi, jeste činjenica da je odbio da produži ugovor i kao slobodan igrač može da napusti Amsterdam u junu.

3. Karim Benzema, 20, Lion

Ne postoji dovoljno veliki broj komplimenata kojima bi se mogao opisati Karim Benzema. U najkraćem, nešto najbolje što će doći iz Francuske u narednoj deceniji. Brz, jednostavan, efikasan...Dovoljan razlog da pola Evrope počne da opseda Lion.

2. Dimitar Berbatov, 26, Totenhem

Veoma nadaren i efikasan napadač, koji navijače često ostavlja u razmišljanju da dalje od njegove igre ne postoji. Posle svega prikazanog u dresu Totenhema, isuviše veliki igrač koji za klasu odskače od svih ostalih "petlića. Totenhem je nedavno odredio cenu od 35 miliona funti, kako bi odvratio poznatije mušterije, iako Berbatov želi da ide.

1. Ronaldinjo, 27, Barselona

Koštaće mnogo, ali će potencijalni novi klub, mnogo i dobiti. Neki kažu da je prošlo vreme večito nasmejanog momka koji od Barselone do Donjecka protivnike čini smešnim, a publiku uglavnom ostavlja bez daha. Voleli ga ili ne, postigao je 46 ligaških golova na 71 nastupu za Barsu, a čak nije ni napadač. Poslednji sukobi, najpre sa upravom, a nakon toga i sa navijačima, naterali su mnoge da pomisle da je velikoj ljubavi Ronaldinja i Barse došao kraj. Videćemo...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.