Izvor: Blic, 26.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vijagra" povećava libido depresivnih žena

Lek "vijagra" američke farmaceutske kompanije "Fajzer", koji se koristi protiv impotencije, mogao bi da bude efikasan i kod depresivnih žena s nedostatkom želje za polnim odnosima, pokazali su rezultati jednog američkog istraživanja.

"Klasični" antidepresivi imaju sekundarni efekat da snižavaju libido, što često navodi pacijente, među kojima je dvostruko više žena nego muškaraca, na prekidanje terapije. Američko istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u "Časopisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << američkog lekarskog udruženja", bilo je usmereno na procenu delotvornosti "vijagre" na oko stotinu žena izlečenih od depresije, kod kojih su još bili prisutni problemi uzbuđenja i bolova tokom polnih odnosa. Polovina tih žena je dobijala placebo (lažni lek), a druga tabletu "vijagre" pre polnih odnosa. Tri četvrtine (73 odsto) žena pod placebom nije konstatovalo nikakvo poboljšanje, dok je to bio slučaj sa samo nešto više od četvrtine (28 odsto) onih koje su uzimale "vijagru".

Nikakvi značajniji sekundarni efekti zbog kojih bi ispitivanje moralo da bude obustavljeno nisu primećeni ni kod jedne od žena, preneli su francuski mediji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.