Vidljiv napredak u borbi protiv korupcije

Izvor: RTS, 22.Nov.2012, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vidljiv napredak u borbi protiv korupcije

Vlada Srbije pokazala vidiljiv napredak u borbi protiv korupcije, saglasili su se učesnici na otvaranju dvodnevne regionalne konferencije o toj društvenoj pošasti.

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković rekao je da je jedan od najvećih problema u borbi protiv korupcije nemogućnost razmene podataka sa institucijama koje mogu da pomognu u kontroli i procesima koji su u nadležnosti Agencije.

"Nemamo uvid i automatski pristup datotekama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << drugih institucija i svaki put kada hoćemo da proverimo neki nalaz mi pišemo dopise. To otežava i usporava čitav postupak. ", rekao je Stojiljković na otvaranju dvodnevne regionalne konferencije o borbi protiv korupcije "Sprečavanje zloupotreba javnih finansija i jačanja građanskog nadzora" u Beogradu. 

Stojiljković je najavio da je Agencija, u saradnji sa Poverenikom za informacije od javnog značaja, počela izradu zakona o zaštiti uzbunjivača, bez kojih, kako je ocenio nema uspešne borbe protiv korupcije.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Andrijano Martins poručio je da je jačanje borbe protiv korupcije je najveći prioritet za Srbiju u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

"Korupcija je ključni problem koji treba rešiti pre ulaska u EU, jer ona nanosi finansijsku štetu, snižava nivo investicija i smanjuje nivo javnih finasija", istakao je Martins.

Martins je rekao i da korupcija uvodi diskreciona prava tamo gde ne bi trebalo da postoje, utiče na blagostanje građana i pomaže organizovanje kriminalnih grupa, ali i narušava poverenje u državne institucije i slabi poverenje u političke partije.

Vidljivi napori Vlade

"Vidljivo je da je Vlada Srbije počela snažniji pristup otkrivanju i kažnjavanju korupcije", rekao je Martins i najavio da će EU nastaviti da pomaže borbu protiv korupcije u regionu i Srbiji gde već postoji više projekata u toj oblasti.

Stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Vilijam Infante takođe je ocenio da su prepoznatljivi napori koje Vlada Srbije čini kako bi poboljšala borbu protiv korupcije.

To je vidljivo ne samo, kako je naveo Infante, kroz izjave njenih predstavnika da neće biti tolerancije prema korupciji i da niko neće biti iznad zakona, već i po broju pokrenutih slučajeva.

Predstavnica Uprave za javne nabavke Danijela Bokan podsetila je da se u Srbiji godišnje zaključi više od 100.000 ugovora o javnim nabavkama, čija je ukupna vrednost veća od tri milijarde evra.

"Procenjuje se da su ti iznosi daleko veći, jer samo jedna trećina naručilaca dostavlja svoje izveštaje o zaključenim ugovorima i sprovođenim postupcima", rekla je Bokan.

Udeo javnih nabavki u bruto domaćem proizvodu Srbije 2011. bio je 9,2 odsto, dok on prema procenama OECD-a za zemlje na sličnom nivou razvoja iznosi i do 15 odsto.

Bokan je navela da to pokazuje da u Srbiji postoji veliki iznos neevidentiranih sredstava koja se troše u sistemu javnih finansija van propisanih procedura, kao i da postoji veliki prostor za uštede u javnim nabavkama u čemu bi, kako je rekla, trebalo da pomogne i novi zakon o javnim navakama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.