„Vibova nagrada” Miniću i Dinčiću

Izvor: Politika, 08.Mar.2010, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Vibova nagrada” Miniću i Dinčiću

Dragutinu Miniću Karlu i Srđanu Dinčiću priznanje je uručio Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik lista „Politika”

Prestižna Vibova nagrada za satiru, koja se po tradiciji dodeljuje na dan rođenja Vladimira Bulatovića Viba, uručena je juče u prostorijama „Politike” u dve kategorije – Srđanu Dinčiću, najboljem mladom satiričaru, i Dragutinu Miniću Karlu, za ukupan doprinos novinskoj satiri. Priznanje, koje se sastoji od diploma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << grafika Jugoslava Vlahovića i novčanog iznosa, laureatima je uručio Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik lista „Politika”.

Petar Mićković, predsednik žirija za dodelu Vibove nagrade i urednik vikend izdanja „Politike”, ukazao je na to da je Dragutin Minić Karlo autor deset knjiga (devet su iz oblasti satire), kao i to da je Minić zastupljen u brojnim domaćim i inostranim antologijama i zbornicima aforizama i satire, a, između ostalih, dobitnik je i međunarodne nagrade „Aleko”.

– Dragutin Minić je, baveći se novinarstvom, zaslužan i za osnivanje mnogih satiričnih i humorističkih rubrika u časopisima i novinama koje je uređivao, od TV Revije, preko kruševačkog „Grada”, pa sve do „Bazara” i „Ilustrovane Politike”, da bi „sigurnu kuću” našao kao jedan od urednika u „Ošišanom ježu”, i vratio se pod krov „Politike”, gde uređuje rubriku „Satirikon”. Ostao je i dosledan u novinskoj priči, koju krase zanimljivost i jezgrovitost izraza, uz neophodnu dozu humora, začinjenu aforističkim darom. Pored uredničkog poziva, Minić svoje britke aforizme ispisuje i u „Politikinoj” temi nedelje, rekao je Mićković. Glumac Pavle Minčić pročitao je aforizme Dragutina Minića Karla: Svojevremeno smo prešli Albaniju, sada su Albanci prešli nas; Kada je Tito ukinuo kralja, komunisti su povikali: To, care!; Imamo državni aparat za autogeno zavaravanje; Parovi se danas zabavljaju preko fejsbuka, to je najbolja kontracepcija"

Prema rečima Aleksandra Čotrića, člana žirija, Srđan Dinčić pripada samom vrhu mlađeg srpskog satiričarskog naraštaja, a nekoliko godina u kontinuitetu stvara i objavljuje veoma uspele aforizme koji predstavljaju spoj mladalačkog bunta i satiričarske zrelosti. Inače, Dinčić je široj javnosti poznat i kao učesnik ovogodišnjeg serijala „Survivor”, u kojem je poneo nezvaničnu titulu najduhovitijeg učesnika. Evo samo nekih od aforizama Srđana Dinčića: Bog sve vidi, zato je pop kupio džip sa zatamnjenim staklima; Političarima samo treba postavljati biste, golubovi će odraditi ostalo; Obećali su da neće biti praznih novčanika, i oni su svoje ispunili; Vlast nas je uhvatila za šiju, opozicija tvrdi da će sa njima biti drugačije– nije šija, nego vrat"

M. V.

[objavljeno: 08/03/2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.