Veza banke s Al Kaidom išla preko BiH?

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2015, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veza banke s Al Kaidom išla preko BiH?

CIRIH - Međunarodni konzorcijum istraživačkog novinarstva (ICIJ) objavio je na svom sajtu SwissLeaks podatke o tajnim računima u švajcarskoj filijali Hong Kong i Šangaj bankarske korporacije (HSBC), među kojima su i računi iz BiH.

Zanimljivo je da je u uvodnom članku na stranici ICIJ-a naveden podatak da su prve sumnje o mogućoj vezi banke s Al Kaidom u javnost procurile nakon što je u jednom izvještaju američkog Senata iz jula 2012. godine navedeno da je u BiH otkrivena lista >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << jedne nevladine organizacije s bliskoistočnim korijenima na kojoj se nalaze imena ljudi koje sumnjiče za finansiranje te terorističke organizacije, među kojima ima klijenata HSBC-a.

"U izvještaju je navedeno da su u BiH pretražene prostorije Dobrotvorne internacionalne fondacije iz Saudijske Arabije, koju američko Ministarstvo finansija smatra terorističkom organizacijom. Na listi koja je tada pronađena nalazi se 20 rukom napisanih imena koje Bin Laden, organizator napada 11. septembra, smatra 'zlatnim lancem'", ističu novinari ICIJ-a.

Istaknuto je da je nadležni komitet u američkom Senatu upozorio HSBC da se radi o "visokorizičnim klijentima".

"Iako je kasnije važnost imena s liste 'zlatnog lanca' dovedena u pitanje, ICIJ je otkrio da se tri imena s liste nalaze na računima švajcarske filijale HSBC-a", istakli su oni.

Kako je navedeno na sajtu, objavljeni podaci odnose se na oko 100.000 klijenata i 60.000 računa švajcarske filijale te banke iz preko 200 zemalja širom svijeta vrijednosti više od sto milijardi dolara u periodu 1988 - 2006. godina, a na dio koji se odnosi na BiH otpada sedam klijenata koji su u banci imali ukupno devet računa.

Iz BiH, koja je rangirana na 162. mjestu, na računima te banke nalazi se suma od oko 4,3 miliona dolara, a od njih sedmoro samo jedan vlasnik je ujedno i državljanin BiH. Napominjemo, pak, da novinari ICIJ-a nisu naveli nijedno konkretno fizičko ni pravno lice s te liste, te da se ne može unaprijed zaključiti da li se radi o legalnim ili ilegalnim aktivnostima.

Kako je navedeno na sajtu, računi povezani s BiH su nastali između 1990. i 2003. godine. Prema priloženoj tabeli, vidljivo je da su četiri računa otvorena 2003. godine i da su i dalje aktivna tri računa. Ukupno je kroz račune banke s licima povezanim s BiH prošlo oko 9,5 miliona dolara - na najveći račun je položeno tri miliona dolara, a na najmanji oko 200.000.

Vidljivo je, takođe, da su tri računa povezana s fizičkim osobama, a jedan račun je povezan s of­fsho­rezonom.

Inače, o najnovijem bankarskom skandalu naširoko obavještavaju svjetski mediji, ističući da podaci pokazuju da je švajcarska filijala banke tijesno sarađivala sa diktatorima i švercerima oružjem.

Kako ističu svjetski mediji, banka je sarađivala i s kriminalcima i tajkunima, a najveći dio računa povezanih sa švercerima oružjem odnosi se na afričke zemlje, gdje je banka sarađivala i s kriminalcima koji su švercovali ilegalno pribavljene dijamante iz Afrike, koje su vadili uz pomoć robovske radne snage u ilegalnim ili polulegalnim rudnicima.

Vjeruje se da je banka nudila i konsultantske usluge s ciljem pomaganja klijentima da izbjegnu plaćanje poreza i sakriju milionske sume, kako se tom novcu ne bi moglo ući u trag. Navodno su najveći bijes evropskih vlada navukli zato što su poreskim obveznicima u Evropi pomagali da iznesu novac bez da privuku pažnju poreskih službi.

Novinari su u dokumentima pronašli i postojanje privatnih računa slavnih ličnosti iz svijeta, od sporta preko filmskih zvijezda do poznatih političara.

Što se tiče regiona, iz Srbije, koja je rangirana na 121. mjestu, je ukupno u banci između 1988. godine i 2006. godine bilo položeno 46 miliona dolara, te je objašnjeno da se radi o 93 računa povezana sa 38 klijenata.

U uvodnom tekstu ICIJ-a navedeno je da je jedan klijent iz Srbije upozoren da smanji trošenje novca zato što raskošnim životnim stilom privlači nepotrebnu pažnju. Taj klijent je odjednom realizovao transakciju vrijednu čak 20 miliona evra.

Prema podacima ICIJ-a, od zemalja našeg regiona Hrvatska je po broju klijenata 107. na listi, Makedonija 157, Albanija 194, Crna Gora 132, a Slovenija 146.

Hrvatska 107.

Srbija 121.

Crna Gora 132.

Slovenija 146.

Makedonija 157.

BiH 168.

Albanija 194.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Banka HSBC u centru poreskog skandala: Tajni računi povezani sa Al kaidom i BiH?

Izvor: Vesti-online.com, 10.Feb.2015, 11:57

Tajni dokumenti otkrivaju da je globalni bankarski gigant HSBC imao klijente koji su sarađivali sa Al kaidom, a koji se dovode u vezu sa BiH, objavio je Međunarodni konzorcijum istraživačkog novinarstva (ICIJ) u saradnji sa listom "Mond"...U izveštaju se navodi da je švajcarska banka HSBC ostvarila...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.