Veza balkanskih džihadista i ćelija u Beču nije nova - potiče iz ratne prošlosti

Izvor: B92, 04.Nov.2020, 21:36

"Veza balkanskih džihadista i ćelija u Beču nije nova - potiče iz ratne prošlosti"

Posle napada u Beču kada su ubijene četiri, a povređeno više od 20 osoba ponovo je aktuelizovano pitanje radikalnih mreža osoba sa Zapadnog Balkana u Austriji.

To je u kontekstu činjenice da je napadač Kujtim Fejzulai poreklom iz sela Čelopek, blizu Tetova u Severnoj Makedoniji. Njega je nakon napada ubila policija.

Radio slobodna Evropa (RSE) donosi priču Ajše, Adele i Muamere - tri žene iz Bosne i Hercegovine koje trenutno u dva kampa, Al-Hol i Al-Roj, u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Siriji čekaju na povratak u BiH.

One su živele na teritoriji tzv. Islamske države, a u Siriju su otišle sa muževima iz Austrije.

Fatima Galijašević iz Velike Kladuše, na severozapadu BiH, majka je jedne od ovih žena. Za RSE kaže da je njena ćerka s mužem najpre otišla u Grac u Austriji.

"Imam mnogo članova porodice koji su poginuli u Siriji, a koji su živeli u Gracu. Moj zet je otišao u Novi Pazar, u Srbiju, i onda se vratio u Austriju. Preko neke organizacije koju su našli, otišli su u Grac posle. Da sam mogla sprečiti da ode u Siriju, ja bih to sprečila. Nismo pojma imali“, kaže Fatima.

Objašnjava da je zet bio ratna izbeglica iz BiH i da je u Austriji živeo u Volarbergu, na granici Švajcarske i Austrije. Nakon što je "izgubio papire", odnosno pravo boravka u Austriji, oženio se Fatiminom ćerkom, koja je imala državljanstvo.

"Oni su iz Volarberga otišli u Grac", kaže Fatima i dodaje da su, prema njenim informacijama, "ljudi iz Bosne uglavnom išli iz stranih zemalja u Siriju".

Fatimin zet Muharem Dunić iz Sirije je u BiH deportovan krajem 2019. godine, sa još šest muškaraca, šest žena i 12 dece iz BiH. Njegova supruga Aiša i dalje je u kampu Al-Hol.

Dunić je zbog odlaska u Siriju osuđen na tri godine i šest meseci zatvora pred Sudom BiH, 23. juna, i to nakon što je sporazumno priznao krivicu za dela koja mu se stavljaju na teret u vezi s pridruživanjem stranim paravojnim i parapolicijskim snagama.

U Siriju su iz Austrije 2014. godine otišle dve devojčice poreklom iz BiH. Reč je o Sabini S. i Selmi K. koje su, prema tadašnim informacijama, otišle kako bi se borile u Siriji na strani tzv. Islamske države.

Po dostupnim informacijama, avionom su prvo otputovale u Ankaru, potom u Adanu na jugu Turske, a onda u Siriju. O boravku devojčica u Siriji dosta se nagađalo, da bi poslednje informacije iz 2019. godine upućivale da su obe poginule u toj zemlji.

Deca Sabine S. 2019. godine su vraćena u Austriju iz kampa Al-Hol. Brigu o njima preuzela je Sabinina majka. Procenjuje se da je još 20 dece austrijskog porekla u Siriji i Iraku.

Deca su prvo morala da prođu DNK testiranja kako bi se utvrdilo da su u srodstvu sa bakom Senadom, koja je pokušavala da ih dovede u Austriju.

Testiranjem je potvrđeno da su dečaci u srodstvu sa njom i da su samim tim Austrijanci, kazao je austrijskim medijima advokat koji je vodio slučaju dece Sabine S.

Asja Metodijeva, istraživačica sa Instituta za međunarodne odnose u Pragu, kaže da je njeno istraživanje pokazalo da je nekoliko džihadističkih vođa bosanskog porekla sa sedištem u Beču imalo velik uticaj na regrutaciju stranih boraca u 2014. i 2015.

"Proučavala sam njihove biografije i od 19 radikalnih 'influensera' za koje sam utvrdila da su uticali na regrutiranje boraca tzv. Islamske države u ovom razdoblju, pet ih je bilo sa sedištem u Beču. A to nisu slučajnosti", kaže Metodijeva.

"Otkrila sam da je veza između balkanskih džihadista i ćelija u Beču uvelike ukorijenjena u ratnoj prošlosti, posebno kada govorimo o ličnostima vlasti, ideologiji i financijskim mjestima. Na primer, nekoliko džihadista iz regiona koji su i dalje osuđeni u Austriji bili su zaduženi za usmeravanje humanitarne pomoći iz Beča u Sarajevo putem nekoliko verskih organizacija", objašnjava ona.

Kako kaže, slično tome, ali u manjoj meri, rat na Kosovu omogućio je da se financijski izvori koriste za ideološko profilisanje među albanskim govornim zajednicama u inostranstvu.

"Ono što ističe je da veza između balkanskih ekstremista i Austrije nije nova, nije se pojavila juče napadom, kao ni regrutiranje stranih boraca za Siriju. Ima istorijski koren koji ove mreže čini posebno otpornima", zaključuje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.