Vetrovi razduvali zagađenje vazduha

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2009, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vetrovi razduvali zagađenje vazduha

PANČEVO - Nivo zagađenja u Pančevu smanjen je jutros posle devet časova, jer je jak vetar doveo do pada koncentracije štetnih materija u vazduhu. Prema merenjima od devet časova ugljovodonik je sa više od 400 mikrograma po metru kubnom vazduha pao na 125 mikrograma.

Pretakanje goriva uzrok zagađenja

Zagađenje vazduha u Pančevu posledica je isparavanja derivata sa mesta gde se pretače gorivo u cisterne, kao i sa brodskog pristaništa Rafinerije nafte Pančevo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saopštio je pre tri dana gradski tim za vanredne situacije u Pančevu.

"Iako je Rafinerija osavremenila autopunilište novim sistemima za pretakanje goriva, problem su cisterne koje nisu prilagođene za takav utovar pa dolazi do isparavanja", rekao je posle sastanka član tima za vanredne situacije Vladimir Delja.

On je kazao da je Rafinerija naložila svim vlasnicima cisterni da ih prilagode zatvorenom načinu utovara ili ih neće primati na punilište. "To će rezultirati manjim koncentracijama benzena", izjavio je Delja.

Aparati su između jedan i četiri časa posle ponoći izmerili između 772,4 i 886,7 mikrograma ugljovodonika po metru kubnom vazduha.

Vladali su i nepovoljni meteorološki uslovi koji pogoduju koncentraciji štetnih čestica, a slab jugoistočni vetar zagađenje je donosio ka gradu.

Prema merenjima od osam časova ugljovodonici su ponovo počeli da rastu i dostigli su 400 mikrograma po metru kubnom vazduha.

U centru za obaveštavanje agenciji Beta rečeno je da su noćas primili dvadesetak poziva građana koji su se žalili na zagađenje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.