Vetrenjače na Zlatiboru

Izvor: RTS, 23.Jul.2009, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vetrenjače na Zlatiboru

Područje Zlatibora izuzetno je bogato vetrom što pogoduje izgradnji vetrenjača za proizvodnju električne energije, potvrdila su istraživanja. Očekuje se izdavanje potrebnih dozvola i postavljanje prvih vetrogeneratora austrijskih investitora.

Rukovodstvo opštine Čajetina i predstavnici austrijske kompanije "Ventureal", koja se bavi izgradnjom vetro-parkova i postavljanjem vetrogeneratora, konstatovali su da su preliminarna istraživanja potvrdila da je područje Zlatibora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "izuzetno bogato vetrom i da postoji mogućnost izgradnje vetrenjača za proizvodnju električne energije".

U saopštenju Informativne službe te opštine navodi se da su predstavnici austrijske kompanije dobili sve neophodne podatke o brzini vetra u rejonima Kriva Breza i Gradina na toj planini, dok su ih predstavnici Elektrodistribucije informisali o mogućnosti korišćenja tog alternativnog izvora električne energije.

"Preliminarna istraživanja su završena i u narednom periodu očekuje se izdavanje potrebnih dozvola i postavljanja prvih vetrogeneratora", ističe se u saopštenju.

Austrijski investitori su najavili i dolazak njihovih kolega iz istog holdinga, zainteresovanih za izgradnju mini hidroelektrana na lokacijama predviđenim nacrtom Prostornog plana opštine Čajetina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.