Veto zbog Ulice crvenih fenjera

Izvor: Vesti-online.com, 19.Apr.2018, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veto zbog Ulice crvenih fenjera

Kada smo 90-ih godina živeli pod sankcijama i izolovani, jedva smo čekali da se otvorimo prema svetu, a sada kada i mlade generacije imaju priliku da putuju u inostranstvo neko bi da ih ograniči u tome. Ovim rečima komentariše predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov, deo nacrta novog pravilnika o organizaciji đačkih putovanja Ministarstva prosvete, prema kojem niko osim maturanata neće moći da putuje na ekskurzije u inostranstvo.

O uvođenju reda u đačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << putovanja se priča već neko vreme, a situacija se zakuvala kada je nastavnica beogradske osnovne škole "Karađorđe" odvela grupu đaka, u sopstvenoj režiji, u Amsterdam, a to putovanje je uključivalo i obilazak Ulice crvenih fenjera. Deo roditelja je ogorčen, što govore i komentari na društvenim mrežama, poput onog "ceo svet se otvara, a Srbija zatvara". Smatraju da se deci brane ekskurzije u zapadne zemlje, da ne bi videla da se tamo mnogo bolje živi nego kod nas. Da mladima treba dati priliku da vide svet i upoznaju vršnjake, slaže se i prvi čovek Foruma beogradskih gimnazija.

- Ne treba ih u tome sprečavati, niti im uvoditi ograničenja i zabrane. Ekskurzija će biti uspešna onoliko koliko je dobro isplanirana, a ne da li će biti u inostranstvu ili Srbiji - objašnjava Markov.

Daje i primer kako ne treba organizovati ekskurziju, odnosno kako kaže, ako đaci preko škole obilaze neki tržni centar u Srbiji, ili na primer "Pandorf" u Austriji, onda to nije ekskurzija, već šoping tura. Napominje i da su ekskurzije u zemlji neretko skuplje nego one u inostranstvu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.