Veterani za povlačenje ambasadora

Izvor: RTS, 27.Jan.2011, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veterani za povlačenje ambasadora

Zbog slučaja "Purda", hrvatski veterani tražiće od vlade u Zagrebu da povuče ambasadora iz Srbije. Veterani traže i zamrzavanje diplomatskih odnosa sa Srbijom, dok se ne reše pravna pitanja u odnosu na hrvatske veterane.

Predsednik udruženja Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA) i poslanik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Josip Đakić izjavio je da će, zbog slučaja hrvatskog veterana Tihomira Purde, od Vlade tražiti povlačenje hrvatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ambasadora u Beogradu.

Đakić, koji je i poslanik HDZ-a u Saboru, rekao je da će tražiti i zamrzavanje diplomatskih odnosa sa Srbijom, dok ne budu rešena pravna pitanja u odnosu na hrvatske veterane.

Prema njegovim rečima, povlačenje ambasadora bio bi prvi čin nezadovoljstva odnosom Srbije prema pravosudnim telima Hrvatske, pre svega prema tužilaštvu u Osijeku, koje je utvrdilo da nema nikakvih osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv Purde.

Ukoliko Tihomir Purda, koji se nalazi u pritvoru u BiH po poternici Srbije koja ga tereti za ratne zločine u Vukovaru 1991. godine, bude izručen Srbiji, Đakić je najavio da će HVIDRA tražiti ostavku hrvatskog ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića.

Đakić je tražio i preispitivanje Sporazuma o saradnji pravosudnih tela Hrvatske i Srbije, navodeći da sve što su učinili premijerka Jadranka Kosor i ministar pravosuđa nije "naišlo na plodno tlo ni u BiH, ni u Srbiji", zbog čega njegovo udruženje mora jasno da se oglasi o tome šta se nalazi u optužnicima iz 1992, koje je pisala Savezna Republika Jugoslavija.

"Optužnice su pisali čelnici tadašnje obaveštajne službe KOS, koji su u logorima iskamčili potpise hrvatskih veterana i stavili im na teret nešto što nisu učinili", naveo je Đakić.

Tihomir Purda uhapšen 5. januara, na granici Hrvatske s BiH, na osnovu poternice Srbije koja ga tereti za ratne zločine u Vukovaru 1991, a trenutno se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Zenici. U Sudu BiH u utorak, 1. februara, održaće se ročište o zahtevu za izručenje Tihomira Purde Srbiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.