Izvor: Vesti-online.com, 23.Avg.2018, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vesti" na svetskom danu helikoptera: Bravure među oblacima

Što zbog veoma toplog dana, a što zbog neinformisanosti, tek samo nekoliko stotina Beograđana uživalo je proteklog vikenda u bravurama pilota helikoptera, padobranskim skokovima, brzini i veštini pripadnika Gorske službe spasavanja, ali i besplatnim đakonijama, uključujući, a na radost mališana, i sladoled.

U Dobanovcima, na Svetskom danu helikoptera, manifestaciji koju je drugi put zaredom organizovala firma "Balkan helikopters" iza koje stoje Sara Krneta - jedini civilni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pilot helikoptera u Srbiji i njen otac Goran - nekadašnji vojni pilot.

On je javnosti poznatiji kao instruktor letenja Emira Kusturice i jedini vojni pilot na svetu koji je u "gazeli" izveo luping i lebdenje na repu letelice.

Otuda i ne čudi što je i sada pobrao najviše aplauza. U desetominutnom programu pokazao je šta se sve može sa civilnim helikopterima, kada je reč o akrobacijama, ali i komplikovanim letačkim zahvatima.

- Bezbednost je bila na prvom mestu, pa nisam pokazao šta sve mogu ove letelice, ali biće prilike - objasnio je skromno po završetku svog programa na kome mogu da mu pozavide ne samo civilni, već i vojni piloti.

Njegova kćerka, takođe vrstan pilot, sada je ipak bila zadužena za aktivnosti na zemlji, a najviše novinarsku znatiželju.

- Iz godine u godinu sve je više biznismena koji se odlučuju na ovakav vid prevoza, ali sve je više i onih koji na ovaj način iznenade svoje najmilije. Uglavnom su to rođendanski pokloni, pokloni mladencima ili je reč o adrenalinskim zavisnicima. Ove godine smo imali i dve prosidbe tokom panoramskog leta, a poslednja je bila pre dva meseca - kaže Sara Krneta.

Iako je vožnja helikopterom u Srbiji među najjeftinijima u regionu i svetu, to je ipak za većinu građana pusti san i nešto što sebi ne mogu da priušte. Panoramski let od petnaestak minuta košta oko 120 evra po osobi, dok su oni kraći i nešto jeftiniji, ali to u zbiru ipak daje sumu koja je veća od prosečne plate.

Otuda je za sve bila prava atrakcija da se na ovoj manifestaciji provozaju helikopterom za svega 20 evra. Naime, promotivni let u trajanju od pet minuta koštao je 3.500 dinara.

Olgica Miljković iz Turističke organizacije Srbije kaže da ovakve manifestacije i te kako pomažu u promociji turizma u Srbiji.

- Prošle godine je to bila kampanja Vidi Srbiju - savršen odmor ti je na dohvat ruke, a ove godine je organizovana kampanja Vidi Srbiju - koje momente ćeš pamtiti ovog leta - kazala je Miljkovićeva.

Saša i Snežana Katić sa svojim unukama Aleksandrom (2) i Anastasijom (4) dostojno su reprezentovali dijasporu na ovoj manifestaciji. Trenutno su na odmoru u otadžbini, a više od tri decenije žive i rade u Beču. Kada su čuli za ovu manifestaciju, nije bilo šanse da ne dođu.

- Unuke su se, naravno, oduševile kad smo im rekli gde idemo. Imao sam ideju i da ih provozamo helikopterom, ali nažalost, puno je moralo da se čeka, pa smo odložili za neki drugi put - kaže Saša Katić.

Posetioci su imali prilike da uživo vide čak šest helikoptera, od kojih su većina bili robinson 44 i robinson 46.

Atrakcija je bio dolazak policijskog helikoptera bel 206, koji je bezbedno sleteo u neposrednoj blizini publike.

Sara Krneta kaže da svi prikazani helikopteri imaju različitu namenu, ali da im je najveća primena u komercijalnom letenju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.