Vesti iz biznis: Kosovo dobija pomoć MMF

Izvor: Southeast European Times, 24.Jul.2010, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesti iz biznis: Kosovo dobija pomoć MMF

MMF je odobrio pomoć od 108,9 miliona evra pomoći za Kosovo. U vestima iz biznisa još: Fič predviđa nove finansijske gubitke za Rumuniju.

23/07/2010

MMF je odobrio stend-baj aranžman sa Kosovom vredan 108,9 miliona evra. Bord direktora fonda potpisao je aranžman u sredu (21. jula) u Vašingtonu. Prema njegovim odredbama, Kosovo može odmah da dobije 22,1 miliona evra; ostatak će zavisiti od budućih mera koje će stabilizovati javne finansije. Kosovo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << ušlo u MMF u junu 2009. godine.

***

Generalni direktor srpske aviokompanije JAT Ervejz CEO Srđan Radovanović potpisao je pismo o namerama sa potpredsednikom Erbasa za istočnu Evropu Andreasom Kramerom, javili su srpski mediji u utorak (20. jula). Pismo je prvi korak kao implementaciji ugovora o kupovini osam aviona vrednih 580 miliona dolara od Erbasa, potpisan 1998. za vreme režima Slobodana Miloševića.

***

Agencija Fič Rejtings očekuje da će rumunska ekonomija zabeležiti pad od jedan odsto 2010, što bi moglo da dovede do porasta budžetskog deficita na oko 7,5 odsto BDP. Pridruženi direktor agencije Daglas Renvik izneo je tu procenu u utorak (20. jula). Prema navodima agencije, deficit je uglavnom uzrokovan zakaslenim plaćanjima privatnom sektoru.

***

Glavno poslovno udruženje u Turskoj - Turska unija privrednih komora i razmene robe široke potrošnje (TOBB) kaže da će organizovati i finansirati novi program obuke za 200 hiljada mladih zaposlenih godišnje. To će proizvesti oko milion kvalifikovanih radnika do 2015.

***

Više od milion turista posetilo je Albaniju između januara i juna, saopštilo je ministarstvo turizma u utorak (20. jula). Ta brojka predstavlja povećanje od 5,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Većina posetilaca bili su stranci, a zatim i Albanci koji žive van domovine.

***

Vlada Republike Srpske (RS) dozvoliće srpskoj kompaniji za naftu i gas NIS i ruskoj državnoj firmi Zarubežneft da zajednički eksploatišu naftna polja na njenoj teritoriji. Dve kompanije potpisale su memorandum 16. jula u Banja Luci o formiranju džoint venčr preduzeća. Prva istraživanja počeće iduće godine. Ako bude pronađena nafta, bušenje bi moglo da počne 2014.

(Razni izvori -- 16/07/10-23/07/10)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.