Veštačko srce prvi put u Srbiji

Izvor: B92, 03.Jun.2013, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Veštačko srce" prvi put u Srbiji

Beograd -- Dva pacijenta sa teškim srčanim slabostima dobila su "veštačko srce" na Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije, pišu Novosti.

Kako navode Večernje novosti, dva pacijenta sa teškim srčanim slabostima, i sa gotovo poslednjim otkucajima ovog organa, u ponedeljak su dobila "veštačko srce". Ugradnjom revolucionarne veštačke srčane pumpe "hartmejt 2" na Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije produžen im je život.

Ovo je prvi put >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se u našoj zemlji izvodi ovakav zahvat, koji pacijentima sa teškim srčanim slabostima omogućava da premoste vreme do transplantacije, ili da se oporave bez potrebe za presađivanjem organa.

Četvoročasovnu intervenciju uradili su, uz pomoć kolega iz Zagreba, domaći kardiohirurzi na čelu sa kardiohirurgom i direktorom Kliničkog centra Srbije prof. dr Miljkom Ristićem.

Pacijentu od 38 godina, koji je nedavno preživeo infarkt, srce je kucalo samo sa sedamnaest odsto snage. Drugom pacijentu, starom 49 godina, zbog upale srčanog mišića srce je kucalo sa deset odsto snage.

Veštačke pumpe su ugrađene i zahvaljujući donatorima, koji su ovoj ustanovi poklonili uređaje vredne 80.000, odnosno 10.000 evra.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

“Veštačko srce” prvi put u Srbiji

Izvor: Radio 021, 03.Jun.2013

Dva pacijenta sa teškim srčanim slabostima dobila su ”veštačko srce“ na Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.