Izvor: B92, 01.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesli Klark na Kosovu

Vrhovni komandant Natoa za Evropu general Vesli Klark je u ponedeljak u okviru svoje oprostajne posete Kosovu u Pristini i Kosovskoj Mitrovici razgovarao sa politickim predstavnicima Srba i Albanaca, a nakon toga obisao jedinice Kfora u pokrajini. Klark, koga 3. maja na celu evropskog krila Natoa zamenjuje general Dzozef Ralston, u Pristini je prisustvovao sastanku Prelaznog administrativnog veca Kosova i Metohije. Predstavnik Srba Rada Trajkovic je od generala Klarka zahtevala da prestane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubijanje Srba i da se strucnjaci Haskog tribunala ukljuce u istragu tih ubistava. "Klarku sam rekla da iskoristi svoj uticaj i obezbedi povratak srpskih prognanika na Kosovo", rekla je za nas program gospodja Trajkovic dodajuci da je Klark bio veoma ostar u kritici albanske strane i da je, pri tom, naglasio sledece: "Kosovo ne moze da bude samo srpsko, to smo zavrsili; Kosovo ne moze da bude samo albansko; Kosovo mora da bude multietnicko". Uz to, americki general istakao je da pocinioci ubistava i paljenja crkava moraju biti identifikovani i da ce uciniti sve da se proterani Srbi vrate. na pitanje da li je na sastanku, koji je inace poceo razmenom oprostajnih poklona albanskih predstavnika i americkog generala, Vesli Klark obecao neke konkretne mere pomoci Srbima, Rada Trajkovic je za B2-92 izjavila sledece: "Prvo su ga interesovali nasi zahtevi, on je to pribelezio i obecao da ce pomoci".

General Vesli Klark posetio je i Kosovsku Mitrovicu i u sedistu severne brigade Kfora u prisustvu njenog komandanta Pjera de Sakija de Sana, razgovarao sa predstavnikom Srpskog nacionalnog veca Oliverom Ivanovicem. U izjavi nasem dopisniku, Ivanovic je rekao da je Klarku preneo stav srpske strane da su pilot projekti Stejt dipartmenta o povratku Srba u manjim grupama od stotinak ljudi neprihvatljiv, vec da to budu vece grupe koje bi se osecale sigurnije. "Takve grupe bi mogle same da se brane, posto se zastita Kfora do sada nije pokazala efikasnom", naglasio je Ivanovic dodajuci da je Kosovska Mitrovica najbolji primer za to. Klark je ocenio da projekti povratka Srba treba da budu realizovani uz punu saglasnost albanske strane kako bi se izbegli napadi na srpske povratnike. Prema Ivanovicevim recima, Klark je istakao da je rat prosao i da treba razmisljati o privrednom razvoju Mitrovackog regiona i resavanju problema nezaposlenosti. Razgovor Klarka i Ivanovica nastavljen je u severnom delu Mitrovice gde je americki general popio sok u kaficu "Dolce vita", koji se u albanskim i zapadnim medijima oznacava kao steciste ekstremnih Srba. "Mozemo biti zadovoljni ovom posetom, jer je jedan visoki americki zvanicnik shvatio da mi nismo divlji Srbi", zakljucio je Oliver Ivanovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.