Vesli Klark: Moj savet Putinu - ništa ga ne sprečava da se povuče

Izvor: B92, 11.Feb.2022, 22:45

Vesli Klark: "Moj savet Putinu - ništa ga ne sprečava da se povuče"

Penzionisani američki general Vesli Klark dao je ekskluzivni intervju za emisiju "Agenda" HTV-a.

Klark, koji je 1999. prevodio NATO snage tokom intervencije na Kosovu, upozorio je Vladimira Putina da samo on odlučuje hoće li ili neće biti rata.

Upitan koji je najrealniji scenario koji trenutno vidi za Ukrajinu, Klark kaže:

"Mislim da Ukrajina mora da bude jaka. Putin mora da odluči da li će platiti strašnu cenu ako zaista napadne Ukrajinu. Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Putin kontroliše Rusiju. Ubija ili zatvara protivnike. U Rusiji nema demokratije, ona je u suštini policijska država. Ova situacija je svake godine sve jača. Ako želi da spase tu zemlju, mora da povuče svoju vojsku. Ništa ga ne sprečava da se povuče. Samo treba da kaže: Završili smo vežbe, hvala i nastavimo dijalog sa NATO. To je sve. To je moj savet Vladimiru Putinu. Da li će upasti u Ukrajinu, niko ne zna", kaže on.

On je dodao da bi rat bio katastrofa za Rusiju.

"Već je tu, ima mnogo različitih opcija. Ali ako napadne, to će biti katastrofa za Rusiju. To će ubiti hiljade ljudi. Rusija će se smatrati odmetničkom državom, a Putin će se verovatno smatrati ratnim zločincem."

Klark je teško optužio ruskog predsednika.

"Znamo da je gospodin Putin sposoban za strašno nasilje. On nije Evropljanin. On ne razmišlja kao evropski ili američki lider. Pod njegovim vođstvom, ruski obaveštajci su postavili bombe u Moskvu, ubijajući ljude. Pouzdano je dokazano, i zaista ima mnogo dokaza, da je to uradio. Učinio je to da izazove rat sa Čečenijom da bi postao heroj. Čoveku koji to može da uradi svom narodu zarad vlasti nije mesto u savremenom svetu, ali zapadni lideri i dalje sarađuju sa njim. "

On je za kraj rekao da je Džo Bajden Putinu pružio priliku da izgrade dobre odnose ali da ta ponuda nije prihvaćena.

"Predsednik Buš ga je pozvao u Belu kuću, sastao se sa mnogim zapadnim liderima. Predsednik Bajden mu je ponudio priliku da izgradi stabilnu vezu. On to jednostavno ne može prihvatiti. Nije dokazao da je sposoban da bude partner u savremenom svetu. Svi moramo da se zapitamo zašto.", zaključuje Klark.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.