Vesić: Obnovljeni Sarajevski most, na ulazu u Grdeličku klisru, pušten u saobraćaj

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Dec.2023, 15:59

Vesić: Obnovljeni "Sarajevski most", na ulazu u Grdeličku klisru, pušten u saobraćaj

Ovaj most će rasteretiti saobraćaj na aut-putu E-75.

"Sarajevski most“ preko Južne Morave, na ulazu u Grdeličku klisuru, potpuno je rekonstruisan i pušten u saobraćaj u podne, saopštio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić je istakao da će nakon obnove mosta, Grdelica, kroz koju prolazi auto-put E-75, biti rasterećena saobraćaja, koji je bio preusmeren na auto-put tokom izvođenja radova na mostu na paralelnom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << državnom putu.

On je podsetio da je Sarajevski most, koji je 1960. godine izgradilo preduzeće "Put" iz Sarajeva, skoro uništen 30. aprila 1999. godine tokom NATO bombardovanja. Obnova mosta započela je u avgustu 1999. godine i završena u aprilu 2000. godine.

- Najnovijom rekonstrukcijom mosta preko Južne Morave, železničke pruge Beograd - Niš – Preševo – državna granica (Tabanovce) i dva lokalna puta, most je doveden u tehnički ispravno stanje, čime su obezbeđeni uslovi za bezbedno odvijanje saobraćaja preko i ispod mosta - istakao je Vesić.

Precizirao je da je projekat rekonstrukcije obuhvatio radove na izgradnji nove kolovozne ploče i nove pešačke staze mosta.

U okviru radova na rekonstrukciji mosta završeni su i radovi na postavljanju saobraćajne signalizacije i opreme, izmeštanju elektroenergetskih i telekomunikacionih instalacija i radovi na izradi dekorativnog i javnog osvetljenja mosta, dodao je ministar Vesić.

Konstrukcija mosta sastoji se od dve različite konstrukcije, ukupne dužine 214,7 metara. Ukupna širina mosta je 10,5 metara, a širina kolovoza na mostu 6,6 metara.

Tokom rekonstrukcije, ugrađeno je 786 kubnih metara betona, 106 tona armarure, 1. 684 metara karbonskih traka i 461 tona asfalta.

Investitor projekta su JP "Koridori Srbije".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.