Vesić: Krunski venac biće očuvan kao ambijentalna celina

Izvor: N1 televizija, 26.Sep.2018, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić: Krunski venac biće očuvan kao ambijentalna celina

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će Krunski venac na Vračaru biti u skladu sa ambijentalnom celinom čiji je deo i da će to biti prvi slučaj u Beogradu da se ustanove tipovi fasada određenih delova grada.

To praktično znači da tu može da se gradi zgrada od dva, tri sprata, ali da mora da ima odgovarajuću fasadu koja se uklapa u ambijent tog dela starog grada, što je praksa u mnogim svetskim gradovima, rekao je Vesić, a preneo Beoinfo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<
Komentarišući urbanističke planove koji su usvojeni na jučerašnjoj sednici Skupštine grada Beograda, Vesić je podvukao ideju da Stari savski most bude veza između Ade Ciganlije i blokova u Novom Beogradu.

"Trenutno Saobraćajni institut CIP utvrđuje rešenje za tačnu lokaciju. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda će u svoj plan staviti raspisivanje tendera i o tome će se raspravljati tokom predstojećeg rebalansa budžeta", rekao je Vesić.

Vesić je posebno naglasio značaj "linijskog parka", koji će se nalaziti na mestu pruge u starom delu Beograda.

Počinjaće kod Beton hale, a završavaće se skoro kod Pančevačkog mosta, rekao je Vesić i najavio da će do kraja godine biti uklonjena pruga, ostaće nasip i "širina" koja je bila zaštini pojas oko pruge.

Podsetimo, u Topolskoj 15, na Krunskom vencu, nedavno je srušena vila iz 1927. godine, koja važi za prvi projekat moderne arhitekure Beograda. Na njenom mestu biće sagrađena stambena višespratnica.

Članovi udruženja Topolska ocenili su u ponedeljak u Novom danu TV N1 da se zbog investitorskog urbanizma i zbog para, u njihovom komšiluku ruše zgrade koje imaju istorijsku vrednost.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.