Veselinović: Konsenzusom u borbi protiv korupcije

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Maj.2015, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veselinović: Konsenzusom u borbi protiv korupcije

Borba protiv korupcije je zajednički posao i pitanje o kojem mora da postoji konsenzus, rekao je danas narodni poslanik u Skupštini Srbije Janko Veselinović, na početku drugog dana održavanja međunarodne konferenciji u Beogradu.

To je, kako je rekao Veselinović, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i član nacionalnog ogranka Globalne organizacije za borbu protiv korupcije (GOPAK), pitanje o kojem ne treba praviti nikavu podelu ko je u opoziciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << a ko nije.

Delegat u Domu Narodne parlamentarne skupštine BiH i član Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevencju korupcije Darko Babalj rekao je da BiH ima jasan pravni okvir za borbu protiv korupcije ali da je sada potrebno imati hrabrosti i političke volje da se sprovede.

Predsednik Odbora za antikorupciju u Skupštini Crne Gore Predrag Bulatović rekao je na konferenciji koja se održava u Skupštini Srbije, da Crna Gora ima veliki problem sa korupcijom koja je, kako kaže, široko rasprostranjena.

"Svaki izveštaj Evropske komisije govori o tome", rekao je Bulatović dodajući da i u "EU ima korupcije".

On je rekao da je Evropski parlament formirao ad-hok odbor za borbu protiv korupcije koji je imao mandat dve godine.

Međutim, kako je rekao, odbor ne interesuje korupcija u EU već korupcija u Crnoj Gori, koja je, kako je ponovio, široko rasprostranjena.

"Poseban problem u fokusu Evropske komisije je takozvana korupcija na visokom nivou, odnosno korupcija bivših i aktuelnih državnih funkcionera", rekao je Bulatović.

Bulatović je naveo da postoji opasnost, po njegovom mišljenju, ukoliko Crna Gora ne da merljive rezultate do sledećeg izveštaja, u oktobru, da se uvede takozvana klauzula balansa, što znači zaustavljanje pregovora u svim otvorenim poglavljima.

Dvodnevna konferencija "Transparentnost i odgovornost za delotvoran nadzor: uloga parlamenta" okupila je parlamentarce iz jugoistiočne i istočne Evrope i Centralne Azije, a cilj je stvaranje regionalnog ogranka GOPAK-a kroz potpisivanje Memoranduma o saradnji između parlamentaraca.

Memorandumom, čije potpisivanje je najavljeno za danas, biće uspostavljena zajednička platforma za saradnju uz podršku UNDP, sa ciljem da se omogući razmena najboljih ipraksi, saradnje i koordinacije u vezi sa promovisanjem principa tarnsparentnosti, odgovornosti i nadzora parlamenta nad javnim finansijama.

U Srbiji je GOPAK formiran 2013. godine i čine ga i sadašnji i bivši poslanici iz različitih političkih stranaka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parlamentarci protiv korupcije

Izvor: Akter, 22.Maj.2015

Borba protiv korupcije je zajednički posao i pitanje oko kojeg mora da postoji nacionalni konsenzus, rečeno je danas, drugog dana Međunarodne konferencije "Transparentnost i odgovornost za delotvoran nadzor - uloga parlamenta", koja je se održava u Skupštini Srbije..U današnjim sesijama Konferencije,...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.